Aşk Bombardımanı (Love Bombing) Nedir?

 

Romantik ilişkinin başlarında bir bombardıman şeklinde yaşanan aşırı ilgi, sevgi, değer görme, sık ve şık hediyeler, sürekli olarak övülme, geleceğe yönelik romantik planlar gibi olumlu görünen şeylerin ilişkide mesafe kat edildikten sonra birdenbire tam tersine dönmesi durumuna 'love bombing' yani aşk bombardımanı denir. Love bombing ile ilişkiye bağımlı hale gelen kişi ilişkinin devamında tüm olumsuzluklara rağmen ilişkiyi bitiremez. Bu da kişinin psikolojik bunalımlara girmesine, özgüvenini kaybetmesine sebep olabilir. Peki ilişkinizde love bombing olduğunu nasıl anlarsınız?

 

İlişkinizin başlarında;

- Kendinizi rüyada gibi hissediyorsanız ve partnerinizin yoğun ilgisini kaybetmeye dair korkularınız başladıysa

- Partneriniz herhangi bir eleştirilecek noktası olmayan 'kusursuz' biriyse,

- Partnerinizin sevgi bombardımanı özellikle başka insanların bulunduğu ortamlarda artıyorsa,

İlişkinizde işler ciddiye bindiğinde;

- Partneriniz sizi başka insanların yanında sürekli eleştiriyor, hatta bazen aşağılıyorsa,

- Kendisini vazgeçilmez olarak görüyor ve sizin tek odak noktanızı kendisi yapıyorsa,

- Size kendisi uygun gördüğü zamanlarda ve uygun gördüğü kadarıyla ilgi ve sevgi gösteriyorsa,

- İlişkinin başında ve sonundaki bu değişimi asla kabul etmiyor veya bu değişimden dolayı sizi sorumlu tutuyorsa ne yazık ki daha önce love bombing denen sağlıksız aşk bombardımanına maruz kalmış olabilirsiniz.

Balloons 1046658 1920

 

Love bombing her ne kadar yorucu ve yıpratıcı olsa da bu durumdan korunmak veya maruz kaldıktan sonra yola sağlıklı bir şekilde devam etmek için yapabileceğiniz bazı şeyler var. Öncelikle ilişkinin başında temkinli olun, ayaklarınızı yere sağlam basın. Sevgi, saygı, romantik hisler her ne kadar aniden ve kendiliğinden oluşuyor gibi görünse de aslında zamana yayılmış şekilde ve karşılıklı bir çaba ile oluşur. Daha başlangıçta aşırı yoğun duygular varsa burada dikkatli olmakta fayda var. İkinci olarak, sevgi bombardımanının olduğu ilişkilerde partnerler birbirini kusursuz görme eğilimindedirler.

Hiçbir eleştiriyi dikkate almazlar ve çoğu zaman ilişkileri hakkındaki eleştirileri kıskançlık olarak algılarlar. Unutmayın ki hiç kimse ve hiçbir ilişki kusursuz değildir. Hayatınızda kusursuz ve mükemmel gördüğünüz şeyler varsa tekrar düşünmelisiniz. Üçüncü olarak, hayatta en çok değeri hak eden kişi sizsiniz ve bu değeri kendinize önce siz vermelisiniz. Karşınızdaki kişi bunu size kendi arzusuna göre alıp veriyorsa o kişiye dur demelisiniz. İlişkinizde bir süre sonra 'elde edilmiş', 'cepte', 'değersiz', 'sorunlu' hissediyorsanız bu ilişki size iyi gelmiyordur. İlişkinizi tekrar değerlendirmelisiniz.

Son olarak Size iyi gelmediği halde devam ettirdiğiniz bir ilişki varsa ilişkide bağımlılık yaşıyor olabilirsiniz. Bunun üstesinden gelebilmek için gerekirse profesyonel destek alın, yaşadıklarınızı paylaşın, yardım arayın.