Biriktiricilik Bozukluğu (İstifçilik) Nedir?

 

Başkaları tarafından değersiz görülen eşyaları dağınık ve düzensiz bir şekilde bir gün lazım olacağı gerekçesiyle biriktirme hastalığına istifçilik denilmektedir. Obsesif Kompulsif Bozuklukların altında bir rahatsızlık olarak ele alınmışsa da bazı tanı kriterlerini karşılamadığından dolayı şu an ayrı bir rahatsızlık olarak değerlendirilmektedir. 

 

Istifcilik

 

İstifçiliğin kökenlerinin neler olduğu halen tam olarak bilinemese de genetik bir yatkınlığın olduğu düşünülmektedir. Yapılan çalışmalar bu bozukluğun orta yaş üstünde ve erkeklerde daha yaygın görüldüğünü ortaya koymaktadır. Biriktirme davranışı olan çoğu insan bu eşyaların değersiz olduğunu kabul etmezler. Bu eşyaların bir gün lazım olacağını düşünebilirler. Her ne sebeple olursa olsun biriktirme davranışı kişinin ve çevresinin yaşamını zorlaştırır. Aile yapılarında bozulmalar meydana gelebilir. Eşleri ve çocukları ile ilişkilerinde sorunlar ortaya çıkabilir. İleri durumlarda aileleri tarafından terkedilebilirler. 

Birikitiricilik bozukluğunun çok farklı türleri vardır. Kitapları, eşyaları, hayvanları, dışkı ve idrarı biriktirmek gibi türleri ile klinikte karşılaşılmaktadır. Bu bozukluk daha çok genç yaşlarda başlasa bile yaşlılık döneminde oldukça artış gösterebilmektedir. Hastanın iç görü durumuna göre hastalığın seyri değişebilmektedir. İç görüsü yüksek hastalar biriktirme davranışının problem yarattığını bilirler ve kendilerini durdurmak için girişimde bulunurlar. Ancak iç görüsü zayıf kişiler hastalığın problem yaratabileceğini kabul etmezler. Bu da tedavi sürecini oldukça zorlaştırmaktadır.