Yeni Bir Dönem Başlarken: Çocuğum Nasıl Başarılı Olur?

 

Çocuklarımızın okul hayatında başarılı olmalarını isteriz. Bunun için çalışır, çabalar, stres olur ve uykusuz kalırız. Çünkü biliriz ki çocuklarımızın başarısı sadece onların çabalarıyla değil, aynı zamanda bizim desteğimizle de mümkündür. Peki ya ne yapabiliriz? Bu soruyu cevaplamak adına, çocuğunuz ile akademik başarıyı yakalamak için hayatınıza uygulayabileceğiniz bir rehber oluşturduk:

Etkili ve Sağlıklı İletişim

Dönem başladığı vakit, çocuklar için zaman okulda geçer. Birçok çocuk okulda sosyalleşir ve hayatını orada yaşar. Çocuklarımızı okul sürecinde bizim dışımızda izleyebilen kişi ise öğretmenleridir. Bu nedenle, çocuğunuzun öğretmenleriyle düzenli olarak iletişim kurmanız önemlidir. Böylece, çocuğunuzun başarısı ve sosyal ilişkileri hakkında bilgi edinebilirsiz.

Ek olarak, çocuğunuzla da okul hayatı hakkında açık ve dürüst bir diyalog kurmalısınız. Onun duygularını ve düşüncelerini dinleyerek zorlandığı konularda rehber olmalı, iyi olduğu konularda ise onu motive etmelisiniz. Böylece, çocuğunuzun size anlatamadığı bir konu varsa bunun hakkında da bilgi sahibi olabilirsiniz.

Düzenli ve Sağlıklı Bir Yaşam Tarzı

Çocuklar için düzenli ve sağlıklı bir yaşam, oynarken, hobilerini keşfederken, sizle vakit geçirirken; kısaca hayatının her alanında hayati bir önem taşır. Nitekim, çocuğunuzun sağlıklı ve dengeli beslenmesine özen göstermelisiniz. Mesela, kahvaltı günün en değerli öğünüdür ve uzmanlara göre atlanmaması gerekir. Veya içeriğini bilmediğiniz abur-cubur yiyeceklerden tüketmesine izin vermek çocuğunuzda hiperaktivite sorunları görünmesine neden olabilir.

Beslenmenin yanında en önemli bir diğer etken ise uyku düzenidir. Araştırmalara göre, okul çağından itibaren bir çocuk en az 8 saat uyku uyumalıdır. Unutmayın ki uyku, bilişsel işlevlerin sağlıklı şekilde gelişmesine katkı sağlarken dikkat eksikliği gibi sorunların yaşanmamasına yardımcı olur.

Çalışma Ortamı Sağlayın

Çocuğunuzun ders çalışması için dikkat dağıtan etkenlerden arındırılmış, sessiz ve düzenli bir alan yaratabilirsiniz. Aynı şekilde, ders çalışmak için ayrılan zaman ile keyifli vakit geçireceği televizyon, internet veya video oyunlarına ayrılan süreyi dengeleyin.

Ödevlerine Destek Olun

Çocuğunuza ödevlerini düzenli olarak tamamlayacağı ve sorumluluklarını anlayacağı bir anlayış kazandırın. Bunu yaparken ona rehberlik edebilir veya yardımcı olabilirsiniz. Fakat ödevlerini sizin yaptığınız bir senaryodan olabildiğince uzak durmalısınız çünkü bu durum çocuğunuzun kendi sorumluluklarını yükleyebileceği hep bir başkasını arayacağı bir disiplin kazanamadığı geleceğe yol açabilir.

Hareketli Bir Yaşam ve Hobiler

Karakterine ve ilgi alanlarına bağlı olarak çocuğunuzu düzenli fiziksel aktivitelere yönlendirebilirsiniz. Egzersiz, bilişsel becerileri güçlendirebildiği, kronik inflamasyon engelleyebildiği gibi zihinsel ve fiziksel sağlığı destekler.

Benzer şekilde, çocuğunuzun ilgi alanlarına uygun ve yatkın olduğu hobiler edinmesine yardımcı olun. Bu noktada, çocuğunuzla kuracağınız iletişim ve onunla geçireceğiniz -kısa dahi olsa- vakit sayesinde nelerden hoşlandığını anlayabilirsiniz. Kazanacağı ufak bir hobi gelişimine katkıda bulunurken stresle başa çıkmasına da yardımcı olur.

Motivasyon ve Duygusal Destek

Çocuğunuz okulla uğraşırken, egzersiz yaparken veya yeni bir hobi edinmeye çalışırken ortaya koyduğu çabaları takdir ederek onu motive edin. Yanlış yaptığında dünyanın sonuymuş gibi davranmadan hatalarından ders çıkarmasını öğretin ve başarıya giden yolda hataların da olduğundan bahsedin.

Unutulmaması gereken bir diğer önemli faktör ise çocuğunuzun duygusal gereksimimlerine gözünüzü kapatmamalı ve ona her zaman destek olduğunuzu hissettirmelisiniz. Böylelikle, çocuğunuzun sosyal becerilerini de geliştirebilir ve arkadaşlık ilişkilerinin yapıcı bir şekilde kurulmasına yardımcı olabilirsiniz.

Sonuç

Çocuğunuzun başarılı olması için kendi çabası gerekse de onu başarıya götürecek faktörleri ailesi de belirler. Çocukla kuracağınız iletişimin kalitesi, onun hem sosyal hem de okul hayatını olumlu yönde etkileyecektir. Aklınızda tutmanız gerekir ki başarı sadece notlardan ibaret değildir, aynı zamanda sosyal ve duygusal gelişimi de içinde barındırır.