Çocuk Psikoterapisi Nedir?

Çocuk psikoterapisi, yetişkin olmayan bireylerin sahip olduğu üzüntü, sinir, hayal kırıklığı veya kafa karışıklığı barındıran duygu ve düşüncelerinde onlara yardımcı olan bir terapi türüdür. Böylelikle, çocukların davranışlarının iyileştirilmesi, ev, okul ve arkadaşlık ilişkilerinde daha sağlıklı bir yaşam kurması hedeflenir. Terapi süreci güveni ve samimiyeti sağlamak adına birebir geçebileceği gibi çocuğun etrafındaki öğretmen, çocuk doktoru veya bakıcısı gibi insanların da tedavi sürecine dahil olması mümkündür.

Çocukları etkileyen duygusal, zihinsel ve davranışsal faktörler, çoğunlukla yetişkinlerden daha farklı şekilde ele alındığından, çocuk terapileri alanında yetkin terapistler tarafından uygulanmalıdır. Çocuklara yönelik terapiler oyun oynamayı, çizim yapmayı ve olayları nasıl deneyimledikleri üzerine konuşmalar yapmayı içerir.

Değerlendirme Süreci

İlk seansa genellikle çocuğun bakıcısı veya ebeveynleri de dahil olur. Başlangıçtaki seanslar aynı zamanda terapistin ve çocuğun arasındaki ilişkinin kurulma sürecindeki ilk adımlardır. Ayrıca, ilk seans gizliliğin hangi durumlarda saklanacağı ve hangi durumlarda bozulacağını anlamak için de danışanlar için oldukça kritiktir. Bu süreçte varsa çocuğunuzun sıkıntıları belirlenir ve terapinin beklentileri, amaçları ve doğrultusu değerlendirilerek bir plan belirlenir.

Hedef

Çocuk psikoterapisi, psikolojik veya duygusal sıkıntıların bir süredir kendini gösterdiği zamanlarda gerekli olabilir. Aynı şekilde, çocuğunuzun zor süreçlerden geçiyorsa ve çevrenizdeki kimsenin çocuğunuzun yaşadığı zorluğu tam olarak anlamıyorsa psikoterapi aileniz ve çocuğunuz için iyi bir seçenek olabilir.

Bir çocuk terapisti, çocuğunuzun yaşıyor olabileceği aşağıdaki sorunları tanımlayarak bir tedavi süreci başlatabilir:

  • Anksiyete (kaygı)
  • Travma sonrası stres bozuklukları
  • Duygu durum bozuklukları ve depresyon
  • Davranışlardaki bozukluklar
  • Hiperaktivite ve odaklanma sorunları
  • Özgüven eksikliği

Çocuk Terapisi Hakkındaki Endişeler ve Sorular

Söz konusu çocuklar olunca endişelenmemek veya soru sormamak pek olası olmayabilir. Eğer ki soru veya endişeleriniz var ise sitemize kaydolarak YeniBenlik bünyesinde terapilerini yürüten donanımlı terapistlerimiz ile görüşebilir veya WhatsApp üzerinden bize ulaşabilirsiniz.

 

Pexels Photo 8653718