Duygusal Yoksunluk Şeması

 

Duygusal yoksunluk şemasına sahip olan bireyler sevilme ihtiyaçlarının hiçbir zaman tam olarak karşılanmayacağına dair güçlü bir inanç taşırlar. Hayatlarının sonuna kadar yalnız kalacaklarını veya hayatlarında birileri olsa bile bu kişilerin onları hiçbir zaman anlamayacağını düşünürler. Duygusal yoksunluk yaşayan kişiler çoğunlukla çocukluklarında ihmal edilmiş bireylerdir. Çocuklukta karşılanmayan ihtiyaçlar yetişkinlikte de tam olarak karşılanamaz ve hep bir şeyler eksiktir. Gerçekte partnerleri veya arkadaşları ihtiyaçları karşılamış olsa bile asla yeterli gelmez. Bu şema bir bakıma doyumsuzluk şemasıdır. Bu şemaya sahip kişiler duygusal ihtiyaçlarını diğer insanlara yardım edecekleri işlerde çalışarak gidermeye çalışabilirler.

 

Tree 6147402 1920

 

Duygusal Yoksunluk Şemasının Olası Kökenleri:

  • Çocuklukta birincil bakım veren kişinin ortalamanın altında ilgi göstermesi ve ihmalkar davranması
  • Bakım veren kişiyle fiziksel yakınlığın yok denecek kadar az olması veya hiç olmaması
  • Ebeveynin sağlıklı ve güvenilir bir şekilde yönlendirme yapmaması, çocuğu yalnız bırakması
  • Ebeveynin anlayışsız ve soğuk olması

Duygusal Yoksunluk Şemasını İyileştirmek

Duygusal yoksunluk şeması diğer şemalara göre daha gizli ve derinlerde olduğu için anlaşılması güç olabilir. Bu sebeple çocukluğunuzu hatırlamaya çalışın, orada ihmal edilmiş çocuğu görün. Çocukluğunuzla temas ettikçe aslında neye ihtiyacınız olduğunu daha net bir şekilde anlayabileceksiniz.

Duygusal yoksunluk şemasına sahipseniz ilişkilerinizde duygu ifadesi ile ilgili sorunlar yaşanıyor olabilir. Mevcut ilişkilerinizde yaşadığınız duygusal problemleri gözden geçirin. Bu sorunların içerisinde çocukluktakine benzer ihmalkarlıklar varsa bunlarla alakalı ihtiyaçlarınızı karşınızdaki kişilere söyleyin. Aynı zamanda geçmişe dönüp bir değerlendirme yapın. Duygusal yoksunluk yaşadığınız ilişkilerinizdeki ortak temaları bulun ve gelecekte bu ilişkilerden uzak durmak için neler yapabileceğinize bakın.

Duygusal yoksunluk şemasında daha soğuk duran insanlar daha ilgi çekici olabilirler. Bunun yerine duygusal açıdan size de verici olabilecek kişilere şans verin. Bu şemaya sahip kişilerin sıkça düştüğü bir tuzak ise ihtiyaçlarını ifade etmeden karşı tarafın anlamasını ve karşılamasını beklemektir. Partneriniz veya arkadaşlarınız siz ihtiyaçlarınızı söylemeden onu anlayamaz. Duygusal tuzaklar kurup onların tepkilerini ölçmeye çalışmayın. Partneriniz sizin için elinden geleni yapıyor olabilir. Unutmayın içinizdeki yoksunluk yapılan güzellikleri görmenizi engelliyor olabilir. Bu sebeple partnerinize karşı suçlayıcı ve ısrarcı olmadan önce bir kez daha düşünün.

Tüm bunlar sizin için geçerliyse ve tek başınıza çözüm bulmakta zorlanıyorsanız online şema terapi desteği alabilirsiniz.