Imposter Sendromu

Imposter sendromu, kişilerin yetkinliklerine ve konumlarına rağmen içsel tatminden uzak olmaları durumudur. Bu durumda bireyler sıklıkla başarılarından şüphe ederler. Geçmişte aştıkları zorlukları göz ardı ederek kendilerini yeteneksiz ve yetersiz görme eğiliminde olurlar. Kısacası kendilerini sahtekar gibi hissederler. Gerçekte oldukları kişi ile benlik algıları arasında fark vardır. Örneğin başkalarının onların becerilerine dair abartılı görüşleri olduğunu düşünürler. Çünkü onlara göre tüm bu başarılarını şans eseri elde etmişlerdir.

Bu sendrom sıklıkla öğrencilerde, üstün başarıya sahip kişilerde, azınlık gruplarda veya yaratıcı süreçler geçiren kişilerde görülebilir. Başarıların ebeveyn tarafından aşırı takdir edilmesi ya da hiç takdir edilmemesi kişiyi sahtelik duygularına itebilir. Eleştirel ebeveynler her daim bir yetersizlik duygusunu perçinlediği için bu sendroma yol açabilir. Başarısız hissetmek, sorumluluk almaktan kaçınmak, başkları eksikliğini görecek korkusu ile ekip çalışmasından kaçınmak, üstesinden gelinemeyeceği düşünüldüğü için görevleri ertelemek bu sendromun başat belirtileridir.

Nasıl tedavi edilir?

-Kendinizi yargıladığınız anları yakalayıp yargı cümlelerinin yerine yapıcı cümleler kurabilirsiniz.

-Zaman zaman kaygınızın arttığı durumlar yaşayabilirsiniz. Böyle anlarda nefes egzersizleri ve meditasyon uygulayabilirsiniz.

-Güçlü yönlerinize ve başarılı olduğunuz alanlara dikkat vermeye çabalayabilirsiniz.

 Imposter