Kardeş Kıskançlığı Nedir?

 

Kardeş kıskançlığı birden fazla çocuğu olan hemen her ailede görülebilen normal olmakla birlikte zorlayıcı duygulardan biridir. Her bir çocuk anne-babası için özel olmak ister ve gelen kardeşinin ailesiyle yaşadığı o özel duyguları paylaşacağından endişe eder. Bazı durumlarda ailesinin artık onu sevmeyeceğinden korkar. Çocuklar bazen bu kıskançlığı sözel olarak ifade edemeseler de pekçok davranış kardeş kıskançlığına işaret ediyor olabilir.

 Baby G68d5ecb8d 1920

 

1) Çocuğunuz eskiye nazaran daha hırçın ve öfkeli davranıyorsa,

2) Kardeşine karşı şiddet içeren davranışlar gösteriyor veya aşırı ilgi ve sevgi gösteriyorsa,

3)Sevilmediğini düşünüyor ve bunun sonucunda sizden uzaklaşıp içine kapanıyorsa,

4)Alt ıslatma, parmak emme, annesini emmek isteme, emzik veya biberon isteme, emekleme ve bebeksi konuşma gibi yaşına uyumsuz davranışlar gösteriyorsa,

çocuğunuz kardeşini kıskanıyor olabilir. 

Kardeş kıskançlığı hassasiyetle üzerinde durulması  ve çözümlenmesi gereken bir durumdur. Çocuğunuzda buradaki belirtileri görmeseniz de bu durumun olabileceğini aklınızda tutmanız siz ve çocuklarınız için yararlı olacaktır.

Kardeş kıskançlığı ile baş etmenizi kolaylaştıracak bazı yöntemler:

1) Çocuğunuzun duygularını fark edin ve onun da duygularını fark etmesine ve açmasına olanak tanıyın.

2) Çocuğunuza zorla kardeşini sevdirmeye çalışmayın. Böyle bir durumda çocuğunuz baskı altında hissederek daha hırçın davranışlar sergileyebilir. 

3) Çocuğunuza olan sevginizi belirtin ve bunun hiç bir şekilde azalmayacağı ve değişmeyeceği konusunda ikna edici olun. 

4) Kardeşi küçük olduğu için şimdilik daha çok yardıma ihtiyacı olduğunu o sebeple onunla daha çok ilgilenmeniz gerektiğini belirtin.

5) Büyük çocuğunuza ayırdığınız vakit azaldıysa bunu telafi etmek için kaliteli bir şekilde zaman geçirmeye gayret gösterin.

Kardeş kıskançlığını aşma konusunda zorlanıyorsanız uzman desteği almaktan çekinmeyin. Hemen yenibenlik.com'a gelerek alanında uzman çocuk psikoterapistlerimizden destek alabilir, bu zorlu süreci uzman yardımıyla doğru adımlarla atlatabilirsiniz.

Bu yazılar da ilginizi çekebilir