Kleptomani Nedir?

 

Dürtü kontrol bozukluklarından biri olan kleptomani toplumda çalma hastalığı olarak bilinmektedir. Kişinin herhangi bir ihtiyaca ya da yoksulluk durumuna bağlı olmaksızın çoğu zaman kullanmayacağı ürünleri çalmak için güçlü bir dürtü hissetmesi durumudur. Toplumda çok yaygın olarak görülmese de çoğu kleptomani hastası bu durumdan utandığı için hastalığını paylaşamamakta ve tedavi arayışında bulunmamaktadır. Bu durum kleptomaninin ileri seviyelerde seyretmesine ve kişinin yaşamının oldukça olumsuz etkilemesine sebep olmaktadır.  

Kleptomani

 

Kleptomaninin Belirtileri Nelerdir?

Kleptomaninin belirtileri bu hastalığa sahip olan kişilerin yaşam şekillerine göre çeşitlilik gösterse de bazı ortak belirtiler aşağıdaki şekilde sıralanabilir:

1) Herhangi bir ihtiyaç olmadan başkasına ait olan eşyaları çalmaya yönelik aşırı istek ve dürtüye sahip olmak 

2) Bu istek ve dürtüleri kontrol etmekte zorlanarak yoğun bir stres ve gerilim yaşamak

3) Bu gerilimi azaltmak için çalma davranışında bulunmak

4) Çalma davranışı sırasında aşırı zevk ve rahatlama hissetmek

5) Çalma davranışı sonrası yoğun bir pişmanlık ve suçluluk duymak, bu suçluluğu bastırmak için yeni şeyler çalmak istemek.

 

Kleptomaninin Tedavi Şekilleri

Kleptomaniye özgü net ve kesin bir tedavi şekli olmamakla birlikte hastalığın seyri medikal tedavi ve psikoterapiler ile kontrol altına alınabilmektedir. Eğer bu hastalıktan muzdaripseniz tedavi arayışından geri durmamalısınız. Tedavi edilmeyen bir kleptomani kişinin yaşantısında adli süreçler de dahil olmak üzere çok fazla olumsuz sonuç doğurabilir.