Majör Depresif Bozukluk

Her insan kendini zaman zaman üzgün, mutsuz ve enerjisiz hissedebilir. Majör Depresif Bozukluk (MDB) ise bu durumların süreğen ve çok daha şiddetli seyrettiği bir rahatsızlıktır. MDB kısaca kişinin kendini en az iki haftadır ve hemen hemen her gün mutsuz ve üzgün hissettiği yaygın bir duygudurum bozukluğudur. Bu düşük duygudurumuna kişinin hayattan eskisi gibi zevk almaması eşlik eder. Eskiden kişiye zevk ve yaşama sevinci veren uğraşlar (hobiler, boş zaman aktiviteleri, diğer insanlarla vakit geçirme vb.) ona artık hiçbir şey ifade etmiyor gibidir. Kişi aynı zamanda geleceğe yönelik umut duygusunu kaybedebilir, gün içinde kendini bitkin ve enerjisiz hissedebilir. Bir işi yapmaya çalıştığında odaklanmakta zorluk yaşadığından ya da hafızasının eskisi gibi güçlü olmadığından şikayetçi olabilir. Enerjisizlik ve bilişsel bozulmalara bağlı olarak bazı durumlarda hareket etme ve konuşmada yavaşlama veya karar vermede güçlük çekme görülebilir.

MDB aynı zamanda kişinin kendisine yönelik algısının bozulmasına neden olan bir rahatsızlıktır. Kişinin özgüveni aşırı derecede düşer. Böyle bir dönemin içindeyken kişi kendi beceri ve başarılarını gerçeğe uygun şekilde değerlendiremez. Kendini dünyadaki en eksik, zavallı ya da gereksiz insan gibi hissedebilir.  Benzer şekilde kişi aşırı bir suçluluk duygusu duyarak hayatında kötü giden her şeyden kendisini sorumlu tutabilir. Suçluluk duygusunun aşırı uçlarında ölüm ve intihar ile ilgili düşünceler ortaya çıkar. Bu düşüncelerin bir ya da birkaç kez akla gelmesinin ötesinde tekrarlayan nitelikte olması gerekir. İntihar düşünceleri ile bağlantılı olarak intihar planları ve gerçekleşen intiharlar görülebilir.

Depresyon

MDB’nin enerjisiz ve bitkin hissetme dışında beslenme ve uyku alanlarında bozulmalara sebep olabilir. Kişinin iştahının kesilmesi veya artması ve buna bağlı olarak ciddi oranda kilo kayıpları ya da kilo alımı görülebilir. MDB kişinin uykularını da etkileyebilmektedir. Bazı kişiler eskiye kıyasla çok daha uzun saatler boyunca uyumaya başlarlar ve bir şekilde uyandıklarında kendilerini yataktan dışarı atmakta çok zorlanırlar. Bu durumun tam tersi de mümkündür. Kişi geceleri uyumakta zorlanırken, geceleri ve sabahları çok erken saatlerde uyanmalar gözükebilir. MDB’nin bir başka bedensel belirtisi de fiziksel sebepten kaynaklanmayan ağrılar, kramplar ve sindirim problemleridir.

Nedenleri ve Tedavi Şekilleri

Genel nüfusun yaklaşık %10’nun hayatı boyunca en az bir kere MDB tanısı alacağı tahmin edilmektedir. Kadınlarda erkeklere oranla iki kat daha fazla görülmektedir. MDB çocukluktan ergenliğe, yetişkinlikten yaşlılığa her dönemde görülebilir. Ancak ortaya çıkan belirtiler rahatsızlığın ortaya çıktığı yaşa göre değişmektedir. MDB olan kişilerin sahip olduğu ne yaygın eş tanılar yaygın kaygı bozukluğu, panik bozukluk, takıntı-zorlantı bozukluğu, alkol ve madde bağımlılığı, travma sonrası stres bozukluğudur. MDB’nin genetik, çevresel ve psikolojik etmenlerin birleşimi sonucu ortaya çıktığı düşünülmektedir. Kişinin ailesinde MDB tanısı olan yakınlarının bulunması, önemli yaşam değişimleri (bir yakının vefatı, ayrılık, boşanma, emeklilik, bebek sahibi olmak), kronik sağlık rahatsızlıkları (kronik ağrı ve uykusuzluk), sosyal destekten mahrum olma, yetersiz beslenme ve madde kullanımı MDB’nin en önemli risk faktörleridir. MDB’nin tedavisinde etkililiği gösterilen psikoterapi yöntemleri; bilişsel davranışçı terapi, psikodinamik psikoterapi, şema terapi ve kişilerarası terapidir. Ayrıca en sık tercih edilen yöntemlerden bir tanesi de uzman hekimlerin yürüttüğü ilaç tedavisidir. Her ne kadar günlük hayatta yaşadığımız bazı zorluklarla başa çıkmaya çalışırken sık sık “depresyona girdim, bunalımdayım” gibi ifadeleri kullanmaya meyilli olsak da MDB tedavi edilmediği takdirde, kişinin tüm hayatını etkileyerek yaşam kalitesini ve işlevselliğini ciddi anlamda düşüren bir rahatsızlıktır.

Majör Depresyonun Belirtileri

  • Sürekli üzgün ve mutsuz hissetme ile kendini gösteren depresif duygudurum
  • Eskiden yapılan etkinliklerden zevk alamama
  • İştahın azalması/artması, kilo kaybı ya da alımı
  • Uykusuzluk ya da aşırı uyuma hali
  • Psikomotor olarak aşırı heyecanlılık hareketlilik ya da yavaşlama
  • Genel olarak yorgun ve bitkin hissetme
  • Değersizlik hisleri ve aşırı suçluluk duygusu
  • Düşünme ve odaklanmada güçlük çekme
  • Tekrarlayan ölüm düşünceleri, intihar planları yapma ya da intihara girişimleri

Depresyon Seviyesi

Depresyon Seviyenizi Ölçmek İster misiniz?

21 soruluk Beck Depresyon Ölçeği ile depresyon seviyenizi ölçebilir ve uzman terapislerimizden destek alabilirsiniz.

Teste hemen başlayın