Ne Zaman Duygusal Anlamda Olgunlaşırız?

 

Zihinsel ve duygusal olgunluk bir gecede gerçekleşen bir şey değildir. Deneyimler, iç gözlem ve zamanla öğrendiğimiz derslerle şekillenen kademeli bir süreçtir. Peki kişi zihinsel yetişkinliğe ulaştığını nasıl anlar? Merak ediyorsanız gelin bizimle!

Sorumluluk Alabilme

Öncelikle, zihinsel olgunluğun en açık göstergelerinden biri, kişinin eylemlerinin sorumluluğunu alabilme becerisidir. Duygusal anlamda olgun bir birey, başarı ve başarısızlıklarındaki hem dış faktörlerin hem de başkalarının etkisinin farkındadır. Bu farkındalık seviyesi, verdiği ve vereceği kararlarının hayatlarını şekillendireceğini anlama ve iyi veya kötü sonuçları kabullenme yeteneği verir.

Öz Yeterlilik ve Öz Farkındalık

İnsanlar zihinsel olarak olgunlaştıkça, kazandıkları öz farkındalık ile -yuvadan uçması gereken kuş misali- daha bağımsız hale gelirler. Böylece, finansal veya fiziksel bağlılıklarından kurtularak duygusal öz yeterliliklerine kanat açarlar. Kendi benliklerini eylemlerinin, düşüncelerinin ve duygularının yansımalarıyla daha iyi anlamayı hedefler. Bu iç gözlem sayesinde zayıflıklarını iyileştirebilir ve güçlü yönlerini geliştirebilirler. Günün sonunda, mutluluk veya onay için yalnızca çevrelerine ihtiyaç duymadan kendi içinde huzur, memnuniyet ve tatmin bulabilir.

Duygusal Düzenleme

Duyguları düzenleyebilme ve kontrol edebilme, mental büyüme ile sağlanır. Yetişkin bir birey duyguları bastırmanın aksine onlara düşünceli ve kontrollü bir şekilde reaksiyon vermek anlamına gelir. Öfke, hayal kırıklığı veya üzüntüyle söz konusu olduğunda, duygusal olgunluğa ulaşmış birisi bir adım geri çekilip durumu değerlendirerek dürtüsel tepki vermeden değerleriyle uyumlu bir yanıt seçebilir.

Empati ve Anlayış

Olgunluk bahçesinde yetişen bir diğer ağaç ayrıca empati yoluyla da meyve verir. Kişi, dünyayı başkalarının gözünden görebilmelidir. Zihinsel olarak yetişkin insanlar fikir ayrılıklarına rağmen başkalarının duygularına ve deneyimlerine kulak verebilmelidir. Böylece hem sosyal hem iş hayatında daha sağlıklı ve ayakları yere sağlam basan sosyal dinamiklere sahip olur.

Kısa Vade Yerine Uzun Vadeli Düşünme

Birisi kısa vadeli kazançlar ve tatmin yerine uzun vadeli faydaları önceliklendirmeye başladığında, zihinsel olgunluğun ilk köklerini toprağa salmış olur. Yetişkin bireyler, gelecek için meyve verecek planları ve hedefleri, sürdürülebilirliği olmayan zevkler yerine tercih eder. Çünkü olgun yetişkinler, ne zaman fedakârlık yapılması gerektiğini ve hangi fedakarlıkların yarın daha büyük ödüllere yol açabileceğini anlar.

Başarısızlıkla Başa Çıkma Yeteneği

Psikolojik büyümenin önemi, bir birey belirsizliğe veya başarısızlığa karşı nasıl tepki verdiğiyle fark edilir. Hayat sonsuz olasılıklarla çevrili, planlarımıza rağmen öngörülemezen olandır. Bununla birlikte aksilikler kaçınılmazdır, ancak olgun bir kişinin zorluklar karşısında dünyanın sonu gelmiş gibi etekleri tutuşmaz. Böyle anlarda zorlukları ve durumun ciddiyetini değerlendirir, yaşanan aksilikleri büyümenin bir parçası olarak kabul edererek ders çıkarır ve bunları gelecekteki başarıya giden basamak taşları olarak kullanır.

 

 

 

Bu yazılar da ilginizi çekebilir