Neden Bağ Kurmaktan Kaçarız?

İlişkideki yakınlık korkusu, sadece hayatınızdaki diğer kişilere yakın olmak istememenin sonucu değildir. Tam tersine, daha çok savunmasız hissetmekten kaynaklanan bir sorundur. Yakınlık korkusu olan insanlar, geçmişlerinde başkalarına tamamen açılmalarını ve güvenmelerini engelleyen ihmal, travma ya da istismar yaşamış olabilir.

Yakınlık korkusu sıklıkla terk edilme korkusu, ilişkinin içinde kaybolma korkusu, anksiyete sorunlar veya reddedilmeye yönelik bir hassasiyetle birlikte görülebilir.

Bu korkuyu yaşayan kişilerde mükemmeliyetçilik ile aslında kendilerine göre kimseyi bulamadıklarını ve standartlarının çok yüksek olduğunu dile getirebilirler. Karşıt bir yerden ise çok fazla kişi ile flört ederek derin bir bağ kurmaktan kaçınabilirler.

Yakınlık korkusu, yetişkin yaşamınızda sahip olduğunuz neredeyse her ilişkiyi doğrudan etkileyebilir. Romantik birlikteliklerde sıklıkla en belirgin şekilde görülmesine rağmen, yakınlık sorunları arkadaşlıklarda, ortak iş ilişkilerinde veya hayatınızdaki hemen hemen tüm diğer ilişkilerde sorunlara neden olabilir.

Yakınlık

Peki bu sorunla nasıl başa çıkılabilir?

Kendinize değer vererek ve herkes gibi uakınlık kurmaya ihtiyacınız olduğunu kabul ederek ilk adımı atabilirsiniz. Sonrasında bu korkunuzun kaynağını araştırıp bulmaya çalışabilirsiniz. Çıkmazda olduğunuzu hissederseniz psikolojik destek almak da size oldukça yardımcı olacaktır. Yenibenlik.com’ un uzman kadrosu ile yakınlık korkunuzu aşabilirsiniz!