Haberlerin ülkemizde ve dünyamızda neler olup bittiğini anlamak adına kullandığımız bir bilgi kaynağı olmaktan çok daha fazlası olduğunu söylesek? Haberlerin algılarımız, duygu ve düşüncelerimiz üzerinde tahmin ettiğinizden daha ciddi etkileri var. Göçmenlere gösterdiğimiz tutumlardan rüyalarımıza dek bilinçaltımıza sirayet ederek şaşırtıcı şekillerde hayatımıza etki edebilirler.
Peki haberleri ve gündemde olup bitenleri sürekli olarak neden takip etmemeliyiz? Psikolojimizin üzerindeki yan etkileri nelerdir? İşte aşağıda ufak bir rehber:
Sadece tatlı hayvan videoları veya yemek tarifleri görmek istediğimiz sosyal medya platformlarında bile can sıkıcı haberler bizi karşılayabiliyor. Dolayısıyla, boğucu hale gelen bir haber bombardımanına maruz kalıyoruz. Karşılaştığımız bu haberler sürekli kafamızda dönebilen gereksiz bir bilgi yüküne, bu bilgi yükü strese, stresimiz de kaygıya ve odaklama problemlerine yol açıyor.
Bir olayın haber değeri taşıması için “normal” kümesinin dışına düşecek bir şekilde yaşanması gerekir. Mesela, basit bir araç çarpışması haber değeri taşımazken ölümlü bir zincirleme trafik kazası normal hayat akışının dışında olacağı için haber değeri görecektir. Fakat, haber siteleri daha fazla tık almak adına ve daha fazla dikkat çekeceğinden olumsuz olaylara özellikle odaklanır. Biz, okuyucular ise, sürekli olumsuz haberlere maruz kalacağımız için dünyaya ilişkin algımızı değiştirmek zorunda kalırız. Dünyayı gerçekte olduğundan daha tehlike dolu veya depresif görerek umutsuzluk ve pesimizm ile hayatımıza devam ederiz.
Günümüzde çok az sayıda haber ajansı tamamen doğru bilgiyi tarafsız bir şekilde verme amacıyla hareket eder. Bu nedenle çoğu haber yanlış bilgiler, taraflılık ve sansasyonellik ile süslenerek olaylara ilişkin bakış açımızı bozabilir. Birkaç haber belki bize zarar vermeyecektir, fakat günde devamlı bir şekilde karşılaşacağımız bu tarz haberler ister istemez bilinçaltınıza yer ederek yanlış bilgiyle inşa edilmiş bir önyargı ile yaşamamıza neden olacaktır.
Şiddet, felaket, terör, cinayet ve çatışma gibi sarsıcı içeriklere düzenli olarak maruz kalmak kaçınılmaz şekilde ruh sağlığınızı olumsuz etkileyecektir. Bizi olduğumuzdan daha dikkatli, sinirli, kaygılı veya mutsuz yapacaktır. Bunu hissettiğiniz zamanlarda gündemi takip etmeye ara vermek ruh sağlığınızı korumak için çok önemli olabilir.
Haberleri takip etmek can sıkıcı olabileceği gibi fazla sosyal medya kullanımı gibi vaktimizi de çalıyor olabilir. Özellikle gündemi takip etmek, haberleri daha çok takip etme isteğini doğuracağından, güncellemeleri sürekli olarak takip etmenize neden olabilir. Bu durum, iş ve okul hayatınızdan geri kalmanıza, hobilerinizden artık zevk alamamanıza yol açabilir.
Haberleri takip etmek bir seçimdir, önemli olan ise sağlığınızı da hesaba katacak şekilde bir denge bulmaktır. Haber alma hakkı kutsaldır ve bilgilenmek önemlidir, ancak aşırı gündem yüklenmesinden kaçınarak ruh sağlığınızı korumak da önemlidir. Haberleri takip ederken zamanınızı planlamayı, yalnızca güvenilir kaynaklardan bilgi almayı ve psikolojinizi korumak adına ara vermeyi unutmayın.