Doğum sonrasında yeni anne olmuş bir kadın pek çok duyguyu bir arada yaşar. Aylardır beklediği bebeği zorlu yollardan geçerek artık onun kucağındadır. Bu durum bir anneyi hem çok mutlu edebilir, hem de baskı altına alabilir. Fiziksel olarak da oldukça yıpratıcı ve yorucu olabilen gebelik ve doğum süreci insanların beklentileri, yeni doğan bebeğe karşı sorumluluklar ve alışma süreci annenin kendisini üzgün, yorgun, gergin ve sinirli hissetmesine sebep olabilir. Annelerin yaşadığı bu duruma postpartum sendromu bir diğer adıyla doğum sonrası depresyon adı verilmektedir.
Yapılan araştırmalar doğum sonrası depresyonun yüzde 80 oranında görüldüğünü ortaya koymaktadır. Bu yüksek oran bu durumun yaygın ve normal olduğunu göstermektedir. Doğum sonrası yaşanması muhtemel olan mod düşüklüğü ve depresif semptomlar iki haftadan fazla sürmesi halinde anne ve bebeğin sağlığını olumsuz yönde etkileyebilir. Bununla birlikte anneliğin ilk bir yılı içerisinde postpartum sendromu görülebilir.
Postpartum Depresyonu Belirtileri Nelerdir?
Diğer depresyon türlerinde görülen belirtilerden çok farklı olmamakla beraber anneden anneye ve ortamdan ortama postpartum depresyon belirtileri değişebilmektedir. Postpartum depresyon belirtileri şunlardır:
Postpartum Depresyonu Nasıl Tedavi Edilir?
Doğum sonrası depresyonun tedavisi belirtilerin ağırlığına göre çeşitlilik göstermektedir. Öncelikle aile içerisinde annenin alışma süreci desteklenmelidir. Belirtiler ağırlaştığında uzman desteği alınmalıdır. Hekimin yönlendirmesi halinde emzirmeye ve bebeğin bakımına zarar vermeyecek ölçüde medikal destek alınabilir.