Psikolojik Sağlamlık Nedir?

 

 Yaşadığı onlarca zorlu olaya rağmen hayatını başarılı bir şekilde sürdürebilen, ayakta kalmayı başarabilen, yaşadığı zorlu deneyimi fırsat olarak gören insanlarla karşılaşmışsınızdır. Çoğu insanın oldukça zorlanacağı bu olaylar karşısında bu insanları dik tutan şey nedir peki? Yapılan araştırmalar bu farklılığın bireylerin psikolojik sağlamlık düzeylerinin farklı olmasından kaynaklanabileceğini ortaya koymaktadır. Peki nedir psikolojik sağlamlık?

 

Sports G736f90613 1920

 

Zorlu yaşam deneyimleri ve travmatik olaylar karşısında baş etme becerilerinin yüksek olması ve tüm olumsuzluklara rağmen bireyin kendini toparlayarak hayatını sürdürebilmesi durumu psikolojik sağlamlık olarak tanımlanmaktadır. Psikolojik sağlamlığı yüksek olan kişi olumsuz olaylardan hiç etkilenmeyecektir denemez. Aksine bu olayların kendisi üzerindeki etkisi hakkında bilgili ve dolayısıyla nasıl yöneteceğine dair içgörüsü yüksek olan kişidir. Ayrıca kendisi ve kaynakları hakkında da psikolojik sağlamlığı düşük olan bir kişiye göre daha pozitif ve bilgilidir denilebilir.

Psikolojik Sağlamlık Nasıl Geliştirilebilir?

Psikolojik sağlamlıkta bazı genetik faktörlerin ve doğuştan getirilen mizacın etkileri olsa da her birey kendi psikolojik sağlamlığını güçlendirebilir. İşte psikolojik sağlamlığınızı güçlendirme yöntemleri:

  1. Geçmişten ders alın. Geçmişteki zorlu yaşam deneyimlerinizi gözden geçirin. O günleri nasıl atlattınız? Daha farklı ve kolay geçirebilmek için neler yapabilirdiniz? Şimdiki aklınız olsa neyi nasıl yapardınız? Bu soruların cevapları güncel ve gelecek yaşantınızda daha sağlam adımlar atmanıza yardımcı olacaktır.
  2. Geleceği planlayın. Gelecekte olumsuz bir durumla karşılaşırsanız bunu nasıl çözersiniz? Kimlerden yardım alabilirsiniz? Kendi kaynaklarınız neler?
  3. Gününüzü değerlendirin. Psikolojik sağlamlık bedensel sağlıkla son derece ilişkilidir. Hasta bir bedeniniz olursa tüm dikkatiniz onun üstünde olur ve kendinizi güçlendirmek için yeterli enerjiniz olmaz. Hemen bugünden hayatınıza geçirebileceğiniz ve sizi güçlü hissettirecek egzersiz ve sağlıklı beslenme stilini hayatınıza geçirmeye başlayın.
  4. Psikolojik sağlamlığı yüksek olan insanların hayatlarını inceleyin. Çoğu başarılı insan oldukça zorlu yollardan geçerek bu başarıya ulaşmış oluyor. Başkalarının deneyimlerinden örnek alın.
  5. Sosyal destek bazen her şeydir. Çoğu bilimsel araştırma sosyal destek kaynakları yüksek olan insanların kanser gibi hastalıkları daha kolay atlatabildiklerini ortaya koyuyor. Benzer şekilde ne kadar çok destekçiniz olursa psikolojiniz de o kadar güçlü olur.
  6. Duygu ve düşüncelerinizle savaşmak ve onları değiştirmek yerine onları kabullenin. Kendinizi uzaktan seyretmeyi deneyin.