Romantik İlişkilerde Bir Çıkmaz: Aldatma

 

Sağlıklı bir ilişkinin en temel göstergesi tarafların birbirlerine rahatlıkla güvenebilmesidir. Karşılıklı güven olmadığında kaygılı ve tedirgin hissedilmesi sıkça karşılaşılan bir durumdur. Aldatma bu güveni yok edebilecek en önemli olaylardan biridir. Aldatma, romantik ilişki içerisinde taraflardan birinin diğerinin rızası ve haberi olmaksızın bir başkasıyla girdiği duygusal veya cinsel birlikteliktir. Aldatan kişi başlangıçta geçici bir rahatlama yaşasa da sonrasında bu rahatlık yerini pişmanlığa ve yakalanma korkusuna bırakabilir. Aldatılan kişi bu durumu fark ettiğinde kendini aşağılanmış veya kusurlu biri olarak görebilir. Partnerini ve mutlu bir yuvada yaşama ihtimalini sonsuza dek kaybettiğini düşünebilir. Bunun için de kendisini suçlayabilir. Böyle bir durumda aldatılma olayını bir kayıp, yetersizlik veya başarısızlık olarak görmek yerine ilişkide yaşanan bir problem olarak değerlendirmek ve bu probleme nasıl yaklaşılacağına karar vermek en doğrusu olacaktır.

 

Tyler Nix Fo83GD AARE Unsplash

 

Pek çok konuda olduğu gibi aldatma ile ilgili de çok fazla mit mevcut. Bunlardan ilki, aldatılmanın olduğu ilişkinin asla devam etmemesi gerektiğini söylüyor. Aldatma ilişkiye elbette zarar verir ve dağılma noktasına getirebilir ancak bir ilişkinin sonlanması için tek başına yeterli olmayabilir. Her ilişki kendine özeldir ve hiç bir ilişki için genel geçer kurallar yoktur.

İkinci mite göre kadınlar aldatan konumunda olmazlar. Oysa ki yapılan araştırmalar kadınların da aldatabildiğini ortaya koyuyor. Bu durumda aldatma olayını cinsiyete bağlamak çok doğru bir tercihmiş gibi görünmüyor.

Üçüncü mit aldatmanın mutsuz ilişkiden kurtulmak için baş vurulan bir yöntem olduğunu ifade ediyor. Bu mit aldatan kişiyi aklama çabası dersek yanılmış olmayız. Aldatan kişi ilişkisinde gerçekten mutlu olmayabilir. Bu konuda yapması gereken şey, aldatma ilişkisi geliştirmek yerine, mutsuzluğuyla yüzleşmek ve eğer bir çözüm yolu bulamıyorsa ilişkisini sonlandırmaktır.

Aldatma ile ilgili mitler elbette buradaki başlıklarla sınırlı değil. Tüm bu mitler kişiden kişiye ve toplumdan topluma değişebilir. Değişmeyen tek şey aldatmanın akabinde kompleks duygusal süreçlerin yaşandığıdır.  Dolayısıyla bu süreçte psikolojik destek almak ilişkinizin geleceğini ve duygusal durumunuzu belirlemenizde yardımcı olacaktır.