Romantik İlişkilerde Hayalet Olma Sendromu: Ghosting

 

'Her şey harikaydı, rüyada gibiydim ne oldu anlayamadım. Mesaj atıyorum, görüyor ama cevap vermiyor. Aramalarıma dönmüyor. Bilmeden bir şey mi yaptım acaba?'

Bu cümleler size de tanıdık geliyor mu? Günümüzde pek çok ilişkinin sonu ne yazık ki bu duruma bağlanıyor. Her şeyin mükemmel olduğu, aşkın ve romantizmin zirvede yaşandığı bir ilişkide taraflardan birinin bir anda ortadan kaybolması, herhangi bir açıklama yapmaması, mesajlara ve aramalara cevap vermemesi ile karakterize olan bu duruma ghosting deniyor. Ghosting İngilizcede hayalet anlamına gelen ghost sözcüğünden geliyor ve romantik bir ilişkide veya arkadaşlık ilişkisinde ilişkide olduğunuz kişinin bir anda ortadan kaybolması durumunu ifade etmek için kullanılıyor.

 

Young Woman 5686712 1920

 

Peki ghosting neden oluyor?

Ghosting yaşamanız için temelde sizin hiç bir şey yapmanıza gerek yok aslında. Ortadan kaybolan kişi uslanmaz bir ghost olabilir. Hayatındaki pek çok ilişkide yakınlaşmaktan ve işlerin ciddiye binmesinden korkuyor olabilir. Romantik durumlar ona çekici geliyor ve bir ilişkiden diğerine konmak hayatını heyecanlı hale getiriyor olabilir. Sorunlu giden bir ilişkisi varsa farklı ilişkileri deneyip rahatlamaya çalışıyordur. Ghostingin bunların dışında çok fazla sebebi olabilir elbette, ghosting yapmadıysanız bunu tam olarak bilemeyebilirsiniz. Eğer ghostinge maruz kaldıysanız, psikolojik sağlığınızı korumak için şu önerileri aklınızda bulundurun.

  1. İlişkinizde yaşadığınız güzel anlar ve duygularla alakalı yoğun suçluluk hisleri yaşıyor olabilirsiniz. Bir ilişkide romantik hisler beslemek, bunları paylaşmak, duygularınızı ifade etmek yanlış değildir. Yanlış olan sizin maruz kaldığınız durumdur.
  2. Eğer karşınızda bir 'ghost' varsa onun ortadan kaybolmasıyla ilgili muhtemelen herhangi bir sorumluluğunuz yoktur. O yüzden bir şeyleri tamir etmek için çabalamayın. Bu kendinizi daha da değersiz hissetmenize sebep olacaktır.
  3. Herkes ghost değildir. Yeni bir ilişkiye başlamaktan korkmayın.

Ghosting’e uğramamak için de sıralayacağımız bazı öneriler var elbette.

  1. Romantik ilişkinin başlarında flört aşamalarında karşınızdaki kişiyi iyice tanımadan ilişkinin devamına karar vermeyin.
  2. Hızlı giden ilişkilere temkinli yaklaşın. Bir anda yüksek doza ulaşan romantizm ve aşk bombardımanı narsist kişiliğin bir habercisi olabilir. Bunu anlayabilmeniz için biraz zamana ihtiyacınız olacaktır.
  3. İlişkinizde sağlıklı kriterler ve sınırlar belirleyin. Bu sınırlardan hele de ilk başlarda taviz vermeyin.
  4. Aşırı ilgi ve ısrar durumu bazen farkına varmadan karşı tarafı boğabilir. Bunun sonucunda ilişkiden uzaklaşmak ve kaçmak isteyebilir. Bu sebeple ilginizi kontrol edin, partner adayınıza veya partnerinize alan bırakın.