Terapiye İhtiyacımız Olduğunu Nasıl Anlarız?

 

Zaman zaman kendimizi sıkışmış, kötü ve yol alamıyormuş gibi hissederiz. O anlarda bazen aklımıza birtakım sorular takılır. Terapiye ihtiyacım olabilir mi?  Bir terapi sürecini başlatmak ve bir terapistle konuşmak bana iyi gelir mi?

Bu sorulara karşı kişinin kendisine açık gönüllülükle cevap vermesi zor olabilir. Fakat, cevap bazen dile getiremediğimiz sözlerimizde ve davranışlarımızda saklıdır. O zaman gelin terapinin bir birey için ne zaman ihtiyaç haline geldiğini konuşalım!

Bitmeyen Duygusal Sıkıntı Hissi

Uzun Süredir Kendini Gösteren Olumsuz Duygular: Hayatımız her zaman yolunda gitmez. Böyle olunca hissettiğimiz olumlu duyguların yerini endişe, kaygı ve üzüntü alabilir. Fakat, üzüntü veya kaygı iyileşmiyorsa ve uzun süredir devam ediyorsa terapi size yardımcı olabilir.

İlgi Kaybı: Genel ilgi kaybı depresyon başta olmak üzere zihinsel rahatsızlıkların ortak semptomlarından birisidir. Eğer ki öncesinde size keyifli gelen aktivitelere karşı ciddi bir ilgi kaybı yaşıyorsanız bir terapistle konuşma vakti gelmiş olabilir.

Başa Çıkılamayan Zorluklar

Günlük Yaşamı Sürdürmede Güçlük: Uyanmak, işe/ okula gitmek veya insanlarla olan ilişkilerinizi sürdürmek gibi hayatın değişmez parçaları gözünüzde büyüyorsa terapi almak süreci yönetmenizi kolaylaştırabilir.

Kronik Yorgunluk veya Uykusuzluk: Eğer fiziksel sağlığınızla alakası olmayan yorgunluk veya uykusuzluk yaşıyorsanız sorununuzun temeli psikolojik olabilir.

İlişki İçi Çatışmalar

İlişki Sorunları: Eşiniz, sevgiliniz, aileniz ve arkadaşlarınız başta olmak üzere insan ilişkilerinde düzenli çatışma yaşıyor ve kendinizi tartışmaların ortasında buluyorsanız bir uzman terapist ile iletişim üzerine konuşabilirsiniz.

İçine Kapanma: Kişiliğinize uymayacak şekilde kendinizi sosyal hayattan izole ediyorsanız ve içinize kapandıysanız bu durum bir terapist desteği almanız gerektiğinin işareti olabilir.

Travmatik Deneyimler

Travmatik İzler: Sahip olduğunuz travmalar şiddetlenip günlük yaşamınızı etkilemeye başlıyor ve hayatınızı zorlaştırıyorsa terapiye gitme vakti gelmiş olabilir.

Maladaptif Başa Çıkma Mekanizmaları

Madde Kullanımı: Negatif duyguların üstesinden gelmek alkol, sigara, uyuşturucu veya diğer maddelere yöneliyorsanız, terapi siz ve sevdikleriniz adına daha sağlıklı başa çıkma yöntemleri kucaklamınız adına yol gösterebilir.

İntihar Düşünceleri

Kendine Zarar Verme Düşünceleri: Gittikçe güçlenen veya kendisini düzenli hissettiren kendinize zarar verme ya da intihar düşünceleriniz varsa, en kısa sürede profesyonel yardım almak oldukça hayatidir.

Kişisel Gelişim İsteği

Kendini Geliştirme: Terapiler, sadece zor zamanlarda başvurabileceğimiz destek hatları değildir. Birey, hayatında her şeyin olumlu gittiği zamanlarda dahi kişisel gelişim, farkındalık ve yaşam kalitesini arttırmak için de faydalı olabilir.

Ne Zaman Yardım Aramalısınız?

Yukarıdaki maddelerden herhangi biri yaşamınızda belirginse uzman bir terapist ile yapacağınız ilk görüşme, terapiye ihtiyacınız olup olmadığını belirlemenize yardımcı olabilir.

Eğer ki siz de terapist arayışındaysanız ücretsiz görüşme sağlayan alanında uzman terapistlerimiz ile konuşabilirsiniz!