Toksik Kişilere Karşı Koyma Rehberi

 

Toksik ilişkiler, toksik kişiler, toksik pozitiflik... Her biri günlük yaşantımızda artık sıkça kullandığımız, kullanmasak da hayatımızın birçok noktasında karşı karşıya kaldığımız ve çoğunlukla ne yapacağımızı bilemediğimiz durumlar için kullanılan kavramlar. Adını tam koyamasak bile içinde bulunduğumuz durumun bizim için zararlı olduğunu hissederiz. Partnerimiz bizim için doğru kişi değildir, ilişkimiz sağlıklı gitmiyordur, ailemiz veya yakın arkadaşımız bizi aşağıya çekiyordur. Ancak bazı şeyler alışkanlığa ya da zorunluluğa dönüştüğü için bu zararı ortadan kaldırmak bu zararla beraber yaşamaktan daha zor gelebilir. Bazen yapılacak hiçbir şey yok gibidir. Çaresiz hissediyoruzdur.

Stop 863665 1920

 

Tüm bu zorluklara rağmen yapılacak çok fazla şey hala var aslında. Yapılabilecek en önemli şey sınır koymayı öğrenmek ve başta toksik kişiler olmak üzere sınırlarımızı korumak. Sınırlarınızı koymaya başladığınızda toksik kişilerin geri çekilmeye başladığını göreceksiniz. Peki başka neler yapılabilir?

1) Sağlıklı sınırlar koyun. Bunu sağlıklı ve güvenli ilişkilerden öğrenebilirsiniz. Her ilişki zehirli değildir. Etrafınızda mutlaka size iyi gelecek ilişkiler vardır. Bu ilişkilere yönelmeyi deneyebilirsiniz. Sınır koymayı öğrenebilmek için bu alanda yazılmış kitaplardan faydalanabilirsiniz. Sonrasında bu öğrendiklerinizi hayata geçirebilmek için çeşitli davranışsal deneyler yapabilirsiniz.

2) Duygusal olarak gelgitli olması çok muhtemel olan bu insanların bazen size çok iyi davrandığı zamanlar olabilir, buna karşı temkinli olun, kendinizi hemen bırakmayın. Bu iyi davranışları takip eden fırtınalı zamanlar sizi bekliyor olabilir. Bu insanlara karşı her durumda mesafeli bir duruş sergilemek sizin faydanıza olacaktır.

3) Toksik insanlar yaptıkları bir hatanın ardından çıkarlarına uymadığı için çok pişman olup çok büyük özürler dileyebilirler. Özürleri kabul ederken aklınızın bir köşesinde bu davranışın tekrarlanabilir olduğunu unutmayın.

 4) Toksik kişiler çoğu zaman motivasyonunuzu kırıcı, hayallerinizi küçümseyen tavırlar sergileyebilirler. Hatta bu sebeple hayallerinizden vaz geçmeyi bile düşünebilirsiniz. Onların bu tavırlarını asla dikkate almayın ve bu tavra engel olamıyorsanız görmezden gelmeyi deneyin.

5) Bu kişilerle konuşurken sakin kalmakta zorlanabilirsiniz ancak fevri hareket ettiğinizde sonradan canınız sıkılabilir. Rahatsız olduğunuz konuları sakince ifade etmenin yollarını araştırın ve uygulamaya çalışın.

6) Son olarak toksik insanlar hayatınızın hemen her aşamasında karşınıza çıkabilir. Bu insanlarla tartışmak veya bir yere varmak son derece zordur. Başka insanları değiştirmek de pek mümkün değildir. Bunun yerine kendi tepkilerinizi ve baş etme becerilerinizi güçlendirmek daha gerçekçi bir beklenti olacaktır.