Yeme Bozukluğu Nedir?
Yeme bozukluğu bireylerin sağlıkları için tehlike teşkil edecek düzeyde olumsuz beslenme alışkanlıklarına sahip olmasıdır. Kadınlarda görülme sıklığı daha fazla olması ile beraber hem kadınlarda hem erkeklerde görülmektedir.
Yeme bozuklukları basit bir sınıflandırma gerekirse 2 gruba ayrılır:
Bulimiya Nervoza: Ekstrem bir şekilde yeme atakları ve arkasından gelen kusmalar ön plana çıkar. Kısa bir sürede yoğun bir şekilde yemek yemek ve ardından kilo almayı engelleyen davranışlar birbirini takip eder. Bulimia Nervozalı bir kişi çok kısa bir sürede sıradan bir insanın tüketemeyeceği kadar miktarda besin tüketir, bu süreçte de yemek üzerindeki kontrolünü kaybetmesine bağlı olarak suçluluk, utanç ve öfke gözlenebilir. Ardından kilo almayı engellemek için kusma veya laksatif diüretik ilaç kullanımı görülebilir. Bulimia nervoza her kiloya sahip kişiler arasında görülebilir.
Anoreksiya Nervoza: Yemek yememek ve kilo almamak ile ilgili ciddi bir uğraş vardır. Kilo almaya karşı duyulan yoğun bir korku ve kişinin kendini bilinçli olarak aç bırakması ile seyir gösteren bir rahatsızlıktır. Bu kişiler, katı perhiz programlarına yoğun ölçüde egzersiz de ekleyerek kilo vermeyi amaçlarlar. Anoreksiyalı kişilerin beden imgelerinde bozukluk görülür, aşırı zayıf oldukları halde kilolu olduklarını iddia edebilirler ve vücutlarının çeşitli bölgelerinden rahatsızlık duyabilirler. Sıklıkla tartılarak, bölgesel ölçülerek veya aynaya bakarak bedenlerini kontrol altında tutmaya çalışabilirler. Kendilerini ve bedenlerini yoğun bir şekilde eleştirebilirler.
Yapılan araştırmalara göre, yeme bozukluklarının toplum içinde yaygınlığının oldukça arttığı tespit edilmiştir. Yeme bozuklukları geliştirmek için risk faktörleri arasında sosyal, ailesel, psikolojik, gelişimsel, davranışsal ve biyolojik faktörleri sayabiliriz. Tedaviyi geciktirmek hastalığın kronikleşmesine, tedavi sürecinin uzamasına ve zorlaşmasına neden olmaktadır. Psikoterapi büyük önem arz etmektedir. Terapi sürecinde kişinin yemek ile ilişkisi ve hasar görmüş beden algısı üzerine çalışılır. Eğer siz de yeme bozukluğuna sahip olduğunuzu düşünüyorsanız kolay ve ulaşılabilir olması açısından online psikolojik destek almayı düşünebilirsiniz.