Anoreksiya Nervoza Nedir?

 

Güzelliğin zayıf olmakla ilişkilendirildiği modern dünyada yemek yemeye karşı son derece hassas bir yaklaşımın olması neredeyse kaçınılmaz bir durum haline gelmiştir. Bu durum kilolu ve şişman olmaya dair yoğun bir kaygı ve endişe ile birlikte zayıf olabilmek için yoğun çabaları beraberinde getirebilmektedir.

Anoreksiya Nervoza kilo almaya dair yoğun korku ve vücut ağırlığındaki anormal düşüşe rağmen çarpık bir algı ile kişinin kendini hala kilolu olarak değerlendirdiği bir yeme bozukluğudur. Bu bozukluk aynı zamanda anoreksi veya iştahsızlık olarak da bilinmektedir. 

Anoreksiya

 

Anoreksiya Nervoza’ya sahip olan bireyler kilolarını kontrol altında tutmak için yaşamlarında önemli değişiklikler ve kısıtlamaya giderler. Bunu yapabilmek için ya çok az yemek yerler veya yemekten sonra kalori alımını engellemek için kusabilirler. Buna ek olarak ihtiyaçları olmadan ve doktor tavsiyesi almadan müshil, diyet hapları ve lavman alabilirler. Yemek kontrolüne ek olarak aşırı egzersiz yaparak kilolarını kontrol altında tutma eğilimi gösterebilirler. Tüm bu çabalara rağmen anoreksisi olan bir birey kendini hala kilolu görmeye devam eder ve kilo almaktan korkar. Anoreksi bireyin özsaygısını zayıflık üzerinden belirlediği bir yeme bozukluğudur. Bireyin özsaygısını geliştirmesi bu bozuklukla mücadelede en temel adımlardan biridir. Doğru bir tedavi ile beslenme alışkanlıkları düzenlenerek bu rahatsızlık ortadan kaldırılabilir.

Anoreksiya Nervoza Nedenleri, Teşhisi ve Tedavisi

Anoreksinin neden kaynaklandığı henüz net olarak bilinemese de biyolojik, psikolojik ve çevresel bazı faktörlerin bu hastalığı geliştirmede etkili olabileceğini söylenmektedir. Anoreksiye sebep olan herhangi bir gen tespit edilememişse de ailede anoreksi öyküsünün olması bir risk faktörü olabilmektedir. Özellikle ergenlik dönemiyle beraber güzel olmanın zayıflıkla ilişkilendirmesinden dolayı kilo vermeyle alakalı yoğun bir akran baskısı olabilmektedir. Bu baskı kaygı, öfke ve yeme üzerinde aşırı kontrol kurmak isteyen takıntılı zorlantılı bir bozukluğa sebep olabilir. Kontrolsüz ve bilimsel olmayan sadece zayıflamaya odaklanan diyet anlayışı da bu rahatsızlığı geliştirmeye sebep olabilir. Zayıflamak birey açısından bir ödül olarak algılanarak daha çok zayıflama arzusunu tetikleyebilir ve sağlıklı yeme davranışını engelleyebilir. Anoreksi kadınlarda ve ergenlerde daha yaygın olarak görülen bir bozukluk olmasıyla birlikte her yaştan insan bu bozukluğu geliştirebilir. Anoreksi kadınlarda ve ergenlerde daha yaygın olarak görülen bir bozukluk olmasıyla birlikte her yaştan insan bu bozukluğu geliştirebilir.

Anoreksiya Nervoza’nın teşhis edilebilmesi için bir dizi fiziksel muayene gerekmektedir. Bunun için uzman doktorlar ve ruh sağlığı uzmanlarının görüşüne başvurulmalıdır. Bireyin boyu, kilosu, nabzı, tansiyonu ve genel olarak bireyin vücuduyla alakalı önemli olarak görülen değerler ölçülebilir. Ayrıca bireyin psikolojik durumu bir ruh sağlığı uzmanı tarafından değerlendirilerek anoreksi teşhis edilebilir.

Anoreksinin tedavisi için doğru şekilde teşhis edilmesi son derece önemlidir. Sonrasında diyet programları aracılığıyla bireye sağlıklı bir beslenme alışkanlığı kazandırılır. Ancak bireyin tüm bu tedavilere uyum sağlayabilmesi için psikolojik sağlığını da güçlendirmek gerekmektedir. Anoreksinin tedavisinde bilişsel davranışçı terapi, psikodinamik psikoterapi, şema terapi ve ilaç tedavilerinin etkili yöntemleri oldukları gösterilmiştir. Online psikoterapi de diğer terapi yaklaşımları kadar etkili sonuçlar vermektedir.

 

Anoreksiya Nervoza Belirtileri

  • Kişinin yaş ve boyuna uygun beden ağırlığını korumayı reddetmesi
  • Düşük kiloya rağmen yoğun şekilde kilo alma korkusu
  • Beden görünümüne karşı çarpık algı
  • Adet düzensizliği