Cinsel İstismar ve Psikolojik Destek

 

Bir insanın anavatanı çocukluğudur, der Doğan Cüceloğlu. Anavatanımız bize ait olan bir şeydir, evimizdir, güvende hissettiğimiz yerdir. Peki her zaman böyle midir? Genellikle bizi acıtan, yaralayan, burnumuzun kemiğini sızlatan çoğu hatıramız çocukluğumuza dair değil midir? Yarası sarılmamış bir çocukluk yaralı bir yetişkinlik hayatının tohumlarını oluşturuyor. Hele ki bu yaralar hayatımızın her döneminde ihtiyaç duyduğumuz güven duygusu ile ilgiliyse. Hem yetişkinlerle hem çocuk ve ergenlerle yapılan çalışmalar cinsel istismar yaşamış kişilerin hem kendilerine hem çevrelerine karşı güven duygusunu büyük ölçüde kaybettiklerini, kaygı bozukluğu, depresyon, öfke kontrol sorunları ve travma sonrası stres bozukluğu gibi pekçok psikolojik problemle karşı karşıya kaldıklarını ortaya koymaktadır. Yine bu araştırmalara göre daha savunmasız olmaları sebebiyle ne yazık ki çocuklar daha çok cinsel istismara maruz kalmakta ve istismarların failleri çoğunlukla yakın çevreden kişiler olmaktadır.

Kite 1666816 1920

 

Son dönemlerde sosyal medya aracılığıyla istismar mağduru olmuş kişiler seslerini biraz olsun duyurabilmiş olsalar da hala konuşamayan çok fazla insan olduğunu hepimiz biliyoruz. İstismarın konuşulamamasının pekçok sebebi var. İstismar kurbanı olan kişi toplum tarafından suçlu bulunmaktan ve ayıplanmaktan korktuğu için sesini çıkaramayabiliyor. Bazen istismarcı kişi hayatta ve yakın bir akraba veya tanıdık olabiliyor. Bazen mağdur kişi can güvenliğinden endişe edebiliyor. Tüm bunlarla beraber kocaman bir yükü tek başına taşımaya çalışıyor. Bu da kişinin işlevselliğini düşürerek psikolojik sıkıntılara ve bozulan ilişkilere sebep olabiliyor.

Eğer siz de benzer bir durumdaysanız size söyleyeceğimiz bir şey var: İSTİSMARIN SORUMLUSU ASLA AMA ASLA SİZ DEĞİLSİNİZ! Bu yükü tek başınıza taşımak zorunda değilsiniz. Psikolojik destek ile taşımak zorunda olmadığınız bu ağır yükten kurtulmayı başarabilirsiniz. Psikolojik destek geçmişte yaşanan veya halen devam eden bir istismarı elbette yok edemez veya hafızanızdan silemez. Ancak bu istismara karşı güçlü yönlerinizi açığa çıkarmanıza yardımcı olacaktır. Hiçbir suçunuz olmadığı halde kendinize yüklenmelerinizi önleyerek ve yaşadığınız durumu daha sağlıklı değerlendirmenize yardımcı olacaktır. Online terapiler aracılığıyla psikolojik destek ihtiyacınızı kolayca ve hızlı bir şekilde karşılayabilirsiniz. Yenibenlik.com ailesi olarak sesinizi duymak için burdayız.