Depresyonda Olduğunuzu Nasıl Anlarsınız?

 

Yaşam yalnızca neşe mutluluk heyecan merak gibi olumlu duygulardan ibaret değildir. Elbette zaman zaman karamsar, mutsuz, çaresiz ve üzgün hissetmek son derece normal ve sağlıklıdır. Ancak bu tür duygular yoğun şekilde hissediliyor ve zamanınızın çoğunu esir altına alıyorsa yaşamınız üzerinde olumsuz etkiler oluşturabilir.

 

Depresyondaoldugunuzunasilanlarsiniz

 

Bir romantik ilişkinizin sona erdiğini düşünelim. Bir zamanlar güzel zaman geçirdiğiniz ve sevip sevildiğiniz bir ilişkinin bitmesi oldukça üzücü olabilir. Bu üzüntü geçmiş ilişkinize dair olumlu bir mesaj vermektedir aslında. Ancak bu üzüntü yerini değersizlik, kusurluluk, başarısızlık ve geleceğe dair karamsar duygulara bırakırsa burada depresyondan söz edebiliriz. Ayrılık sonrası depresyona giren bir kişi hiçbir zaman yeni bir ilişkiye başlayamayacağını, bir daha sevemeyeceğini veya sevilemeyeceğini düşünebilir. Bu düşüncelerden dolayı kendini evine hatta yatağına kapatabilir ve kimseyle görüşmek istemeyebilir. Duygular uç noktalarda yaşandığında buna benzer davranışsal değişikliklere yol açabilir ve durumu daha zorlu bir hale getirebilir. Depresyon belirtileri ve ağırlığı kişiden kişiye veya durumdan duruma değişebilen ve tedavi edilmediği takdirde hayatınız üzerinde yıkıcı ve yaralayıcı etkileri olabilen bir rahatsızlıktır. Gündelik yaşantınızın çoğu alanında uzun zamandır hissettiğiniz yorgunluk, bıkkınlık, tükenmişlik ve isteksizlik depresyonun habercisi olabilir.

Duygusal durumunuzu gözden geçirmek için aşağıdaki soruları cevaplayın.

Uzun süredir kendinizi üzgün, mutsuz, huzursuz hissediyor musunuz?

Geçmişte zevkle yaptığınız aktivitelere karşı ilgi kaybı yaşıyor musunuz?

İnsanlarla vakit geçirmek ve evden çıkmak istemiyor musunuz?

İstemediğiniz halde iştah kaybı ve buna bağlı olarak kilo kaybınız oldu mu?

Kendinizi değersiz, yetersiz ve sevgisiz hissediyor musunuz?

Karar vermede zorluk ve dikkat toplamada güçlük yaşıyor musunuz?

Kendinizi sürekli olarak yorgun ve bitkin hissediyor musunuz?

Uyku düzeninizde eskiye oranla belirgin olarak bir değişiklik var mı? (normalden az veya çok uyuma, uykuya dalmada veya uyanmada güçlük)

Cinsel istekte azalma yaşıyor musunuz?

Hayatınızı sonlandırma düşünceleriniz var mı?

Yukarıdaki soruların çoğuna 'Evet' cevabı verdiyseniz depresyon belirtileri taşıyor olabilirsiniz. Depresyon tedavisi olan bir rahatsızlıktır. Bu belirtilerle yaşamak zorunda değilsiniz. Kendinizde bu belirtilerin olduğunu düşünüyorsanız mutlaka bir uzman desteği alınız.