Erteleme Davranışı ve Baş Etme Yöntemleri

 

Uzunca bir yapılacaklar listeniz var ve her geçen gün o listeye yeni şeyler ekleniyorsa muhtemelen iyi bir erteleyicisinizdir. Bazen doğru zaman olmadığını düşündüğünüz için, bazen yeterince motive hissetmediğiniz için, bazen en iyisini yapmak için, bazen de sadece istemediğiniz için bir şeyleri erteliyor olabilirsiniz. Belki de bambaşka sebepleriniz olabilir. Altta yatan sebep her ne olursa olsun sonuç genellikle aynı ve kaçınılmaz: Biriken işlerin sebep olduğu stres, yetersizlik ve başarısızlık hisleri. Bu hislerin sebep olduğu motivasyon eksikliği ve yine erteleme davranışı. Tam bir kısır döngü durumu.

 

Mental Health 2211184 1920

 

Peki bu döngüyü kırmaya ne dersiniz? İşte önerilerimiz:

  1. Yapılacaklar listenizi gözden geçirin ve zorluğa veya aciliyete göre bir sıralama yapın. Zamanla ilgili bir probleminiz yoksa yani hemen yetiştirmeniz gereken bir iş yoksa önce kolay olanlardan başlayarak listenizi güncelleyin.
  2. Artık elinizde bir liste var. Bu listeyi bir hafta içerisinde bitirecek şekilde takviminize yerleştirin. Bunun için akıllı telefonların çok renkli uygulamalarını kullanabilirsiniz veya kendiniz haftalık bir plan oluşturabilirsiniz.
  3. İşlerinizi planladığınız saatlerde yerine getirme konusunda hassas davranın. Bu hem başkalarının hem de sizin kendinize olan saygınızı ve güveninizi artıracaktır.
  4. Yapmak istemediğiniz, motivasyonunuzun sıfırın altında olduğu işleri yapmak gerçekten zor olabilir. Bunun için bu işleri eğlenceli ve sevdiğiniz bir şey ile birleştirmeyi deneyin. Örneğin, okul veya iş için bir rapor yazmak son derece sıkıcı olabilir, kahve eşliğinde bir çalışma planlamak işleri kolaylaştırabilir. *Planlarınızı gerçekleştirdiğiniz zamanlar için kendinize bir ödül koyun. Bunu gün sonu, hafta sonu veya ay sonu şeklinde planlayabilirsiniz.