İyi Hissetmek

Yazan: Uzman Klinik Psikolog Semanur Güneş Çakmak

Yeni bir yılın ilk ayının sonlarına yaklaştığımız şu günlerde aklıma takılan bir soru bu yazının konusunu oluşturuyor. Her yılın sonunda gelecek yıl için yaptığımız planlar ne kadarı hayata geçiyor ve hepsinden önemlisi neden bu kadar çok plan yapıyoruz? Her yeni yılın başında, her yeni ayın, her yeni haftanın, hatta her yeni günün başında neden bu kadar plan yapıyoruz?

Bu planların gerçekleşmesi ile neyi ilişkilendiriyoruz? Bu planlar gerçekleştiğinde, söz gelimi hayalini kurduğumuz kiloya ulaştığımızda, daha çok kitap okuduğumuzda, daha çok spor yaptığımızda, daha çok çalıştığımızda hayatımıza neyin gelmesini umuyoruz? Kendi yaşam deneyimlerimden, yakın çevremden ve danışanlarımla gerçekleştirdiğim seanslardan yola çıkarak tüm bu aksiyon içeren planların varıp ulaştığı ortak hedefin daha mutlu olmak ve daha iyi hissetmek olduğunu görüyorum. Soruyu tersten sorduğumuzda, yani daha iyi hissetmek ve mutlu olmak için neler yapabilirim dediğimizde, bazen ilk baştaki planlardan oldukça farklı sonuçlarla karşılaşabiliyoruz. Belki de daha gerçekçi bir noktaya ulaşmak ve asıl varmak istediğimiz yeri bulmak için bu hedeflerimizin sağlamasını yapmamız ve farklı açılardan onları değerlendirmemiz gerekiyor. Bu değerlendirmeyi yaparken psikoterapi desteği alabileceğimiz gibi kitaplardan da yardım alabiliriz.

Kitapların iyileştirici gücünden destek almak terapide sık kullanılan bir yöntem olup biblioterapi ismiyle anılan bir yaklaşımdır. Biblioterapi sadece bilimsel ya da kişisel gelişim kitaplarıyla değil aynı zamanda roman ve hikayelerle de yapılabiliyor. Ben bu yazıda kendine yardım kitaplarından biri olan ve alanda sıklıkla kullanılan David BURNS’e ait İyi Hissetmek kitabından bahsetmek istiyorum. Altı bölümden oluşan ve biraz hacimli olan bu kitabın ilk bölümünde kitabın ne kadar işlevsel olduğunu gösteren bazı araştırma sonuçlarına yer verilmiş. Buraları okurken bu kadar övülen ve fayda görülen bir kitaba başlamanın heyecanıyla biraz sıkılıp sabırsızlanabilirsiniz. Fakat yine de bu kitaptan fayda sağlamanız kitaba duyduğunuz güvenle ilişkili olabileceğinden bu bölümü atlamadan okumanızı tavsiye ediyorum. Pexels Cottonbro 3661193

Kitabın sonraki bölümlerinde depresyon, bilişsel davranışçı yaklaşım çerçevesinde ele alınarak depresif duygu ve davranışlarla mücadele etmekte yardımcı olabilecek taktik ve pratik uygulamalara yer verilmiş. Ayrıca, depresif durumla ilişkili olabilecek özgüven ve öfke kontrolü sorunları hakkında bilgiler verilmiş ve yine bazı pratik ve uygulanabilir yöntemlere işaret edilmiş. Kitabın sonraki bölümlerinde bu duygu durumlarının altında yatan mekanizma incelenmiş ve bu durumları önlemek için neler yapılabileceğine dair bilgiler verilmiş. Depresyonda sıklıkla karşımıza çıkan intihar düşünceleri ile ilgili de bir bölüm var kitapta ve yaşamayı seçmek bir zafer olarak ele alınmış. Kitabın son bölümünde ise günlük hayatın stresleriyle başa çıkmada başvurulabilecek bazı uygulamalara yer verilmiş. Sonuç olarak, kitabın bütünü nasıl yapılır sorusuna cevap verebilecek bir el kitabı niteliği taşıyor diyebilirim. 

Bu kitabın bu kadar çok okunuyor olması ve burada tavsiye edilmiş olması sizin için illa uygun olacağı veya yalnızca kitabı okumanın depresyonunuzla baş etmenizde yüzde yüz işe yarayacağı anlamına gelmiyor tabi ki. Kitabı okuyup içindeki uygulamaları yapmaya çalışmak duygudurumunuzu anlamanızda bir ilk adım niteliği taşıyabilir. Bu yazının başlangıcındaki sorulara tekrar dönecek olursak İyi Hissetmek kitabı kendinizi iyi hissettirecek planları oluşturmanızda size yol gösterebilir. İyi Hissetmek’in girişinde de görebileceğiniz gibi, ihtiyaç duyduğunuzda profesyonel bir destek almanız daha etkili olacaktır.