Kaçıngan Bağlanma Nedir?

 

Kaçıngan bağlanma ilişkilerde yakınlık ve yakınlaşmaktan rahatsız olunup uzaklaşılması durumuna sebep olan bağlanma tarzıdır. Bu rahatsızlık o kadar ileri derecelerde olabilir ki kişi sanki özgürlüğü elinden alınıyor gibi hissedip ilişkiyi bir anda bitirebilir. 

 

Kacinganbaglanma

 

İlişki kurduğunuz insanlarla yakınlık arttıkça rahatsız oluyor, sanki özgürlüğünüz tehdit altında gibi hissediyor ve bir şekilde ilişkide mesafeyi artıracak davranışlarda bulunuyorsanız kaçıngan bağlanma stiline sahip olabilirsiniz. Toplumda ‘Issız Adam Sendromu’ olarak da bilinen bu bağlanma tarzında kimseye yeterince güvenemez ve sırtınızı kimseye yaslayamazsınız. Bu güvensizliğinizi korumak için de farkına varmadan birlikte olduğunuz kişilerin olumsuz yanlarına odaklanırsınız. Mükemmel partneri bulma arayışında kimse sizin için doğru kişi olamaz. Bağımsızlığınızı korumak için yaptığınız manevralar etrafınızdaki kişilerin sizden uzaklaşmasına sebep olur. Durum böyle olunca uzun süreli ilişkiler yürütemez ve güvensizliğinizi pekiştirecek kısa süreli birliktelikler yaşarsınız. İlişki kurmak ve bu ilişkide yakınlık ve derinlik sağlamak bir ihtiyaç olduğu halde kaçıngan bağlanma stili bu ihtiyacı gidermede zorlu bir engel oluşturur. Bu engel aşılmadığında bir süre sonra etrafınızda kimse kalmayabilir ve 'ıssız' bir hayatı sürdürmek durumunda kalabilirsiniz.

İyi haber! Bağlanma stilini değiştirmeniz mümkündür. Güvenli bağlanma stiline sahip bir partnerle kuracağınız bir ilişki bu konuda size destekleyici olacaktır. Bunun yanı sıra bireysel veya çift terapisi ile kaçıngan bağlanmanızın kaynağını ve yaşamınızdaki etkilerini bir uzman eşliğinde sağlıklı bir şekilde değerlendirebilirsiniz.