Kendinize Değer Vermediğinizin 4 İspatı 

 

 

  • Kendim olmakta özgür değilim

Birinin size söylediği kalıplarda yaşamak herkese ilk başta kolay görünebilir; ancak elbette durum böyle değildir. Kendiniz olmak, gerçekte var olmayan başka biri olmaktan çok daha kolaydır. Güçlü ve zayıf yönlerinizi olduğu gibi kabul etmeli, kendiniz olmanın ne anlama geldiğini düşünmeli ve hareketlerinize dönüp bakmalısınız. Hep başkaları ile mi olmak istiyorsunuz? Tek başınıza kalmaktan nefret mi ediyorsunuz? Durum böyleyse belki de kendinizi inkar edip bunu düşünmemek için etrafınızı insanlarla çevirmek istiyorsunuzdur. Belki de başkaları size aklınızı meşgul eden başka düşüncelerden uzaklaşma fırsatı veriyordur. Belki de bu yüzden onlar yokken kendinizi kötü hissediyorsunuz.

  • Fikrimi söylemekten korkuyorum

Bir konuşma sırasında çekiniyor musunuz veya fikriniz başkalarından farklı olduğunda fikrinizi ifade etmekten korkuyor musunuz? Eğer cevabınız ‘evet’se, kendinizi başkalarının kalıbına hapsedebilir, inançlarınızı reddedebilir ve ifade edemeyebilirsiniz. Konuşmazsanız kimse dinlemez ve görmezden gelinebilirsiniz. Farklı düşündüğünü belirtmek kimse için kolay değil. Eğer başkalarından farklı olan düşüncelerinizi dile getirmekte çekiniyorsanız  benlik saygınız zayıflamış olabilir ve onu yeniden inşa etmek için çalışmalısınız. Görüşleriniz düşündüğünüz kadar tepki çekmek zorunda değil. Fikrinizi yüksek sesle ifade edin, ancak bu şekilde varlığınızı duyurabilirsiniz. Fikirleriniz sandığınızdan çok daha önemli.

  • Kendimi acımasızca eleştiriyorum

Kendinizi çok eleştirmeniz ilerlemenizi engeller ve olduğunuz yerde kalırsınız. Yapmanız gereken şeyi yapmadığınız için de kendinizi cezalandırabilirsiniz. Bu durumda, hatalarınızdan öğrenebileceğiniz ve büyüyebileceğiniz gerçeğini kaçırırsınız. Kendinizi eleştirmeyi bırakın. Küçük ya da büyük, şimdiye kadar başardıklarınız için kendinizle gurur duyun. Bunu yapmak, kendinizi sevmeye başladığınızın kanıtıdır.

  • Kendimi motive etmek için uğraşmıyorum

Hedeflerinize odaklanmazsanız, planlarınızı veya hayallerinizi gerçekleştirmek gerçekten zordur. Becerilerimize veya yeteneklerimize inanmaz ve kendimizi her gün olumlu bir şekilde motive etmezsek, hayallerimizi gerçekleştiremeyeceğiz. Kendimize inanmalıyız.

 Kendime Değer