Mizofoni nedir?

Çiğneme, kaleme dokunma, nefes alma veya yutkunma gibi tekrar edici sesler herkes için sıkıntı ve odaklanma sorunlarına neden olabilir. Ancak seçici ses duyarlılığı sendromu olarak bilinen misophonia’ dan (mizofoni) mustarip insanlar için bu sesler rahatsız edici olmaktan çok daha fazlasıdır. Mizofoni ile bu küçük sesler ve daha birçokları oldukça dayanılmaz bir hal alabilir.

Bu dayanılmaz hal o kadar çok sıkıntıya neden olabilir ki, bunun sonucunda belirli durumlardan ve insanlardan kaçınmaya başlayabilirsiniz. Yemek sesleri genellikle bu tepkiyi tetikliyorsa, tüm yemeklerinizi tek başınıza yemeye başlayabilir ve restoran, kafe veya insanların yemek yiyebileceği diğer halka açık yerlere gitmekten kaçınabilirsiniz.

Mizofoni

Uzmanlar, mizofoni teşhisi için belirli kriterler üzerinde henüz anlaşmaya varamamışlardır. Ancak bunu, ruh sağlığı üzerinde önemli bir etkisi olabilecek gerçek bir endişe olarak kabul ederler. Birçok ruh sağlığı profesyoneli bu konuda destek almanıza yardımcı olabilir.

Mizofoniyi genel olarak ana semptomundan tanıyabilirsiniz. Tetikleyici sesleri işittiğinizde güçlü bir olumsuz tepki oluşturmak en yaygın belirtisidir. Daha spesifik olarak, bu yanıt bir dizi duygu, düşünce ve fiziksel duyum içerebilir;

  • Rahatsızlık, tahriş ve iğrenme duyguları
  • Fiziksel veya sözlü olarak saldırma arzusu da dahil olmak üzere öfke, sinir veya saldırganlık duyguları
  • Tetikleyici sesleri içerebilecek durumlarda sinirlilik veya huzursuzluk
  • Kapana kısılma veya kontrolü kaybetme hissi de dahil olmak üzere endişe veya panik duygusu
  • Vücutta veya göğüste sıkışma veya basınç
  • Artan kalp hızı, kan basıncı ve sıcaklık

Bu belirtiler genellikle ilk kez ergenlik öncesi veya gençlik yıllarında ortaya çıkar. Mizofoni ile yaşıyorsanız, belirli seslere verdiğiniz tepkiyi biraz aşırı olarak kabul edebilirsiniz. Yine de bu seslerin neden olduğu sıkıntıyla başa çıkmakta veya tepkinizin yoğunluğunu kendi başınıza yönetmekte zorlanabilirsiniz. Günlük hayatta duyduğunuz tetikleyici seslerle baş etmekte zorlandığınızda, genellikle bu sesleri duyduğunuz yerlerden kaçınmaya başlayabilirsiniz. Bu durum sosyal yaşamdan gittikçe uzaklaşmanıza, iş veya okul gibi bulunmanız gereken yerlere katlanamamaya dek uzayabilir. Yani günlük yaşamınızı aksatmanıza yol açabilir. 

Yaygın mizofoni tetikleyicileri arasında çiğneme veya şapırdatma, höpürdetme, yutma, yüksek sesle nefes alma, boğaz temizleme, dudak şapırdatma sayılabilir.

Unutmamak gerekir ki psikolojik sorunlarda kişinin sürecini yönetmesini kolaylaştıracak psikolojik destek çok önemlidir. Alanında uzman ve deneyimli kadrosuyla yenibenlik.com, içinden geçtiğiniz sürecin sebepleri ve sonuçlarını sizinle konuşmak için her zaman hazırdır.