Panik Atak Belirtileri Nedenleri Tedavi Şekilleri

 

Panik atak herhangi bir tehlike veya görünür bir sebep olmamasına rağmen aniden ortaya çıkan çeşitli ve şiddetli fiziksel belirtilerle ortaya çıkan bir korku atağıdır. Panik atak sırasında kişi belirtilerin şiddetinden dolayı kalp krizi geçirdiğini, delirdiğini veya öleceğini düşünebilir. Bu düşünceler kişinin daha çok korkmasına ve atak geçtikten sonra bile hala korku ve tedirginliğin devam etmesine sebep olabilir. Panik atak toplumda son derece yaygın olan bir rahatsızlıktır. Yapılan araştırmalara göre her üç insandan biri hayatının herhangi bir döneminde en az bir kez panik atak geçirebilir. Bu ataklar 4 veya daha fazla yaşandığında panik bozukluğu şüphesinden bahsedilebilir.

 

Panik atak belirtileri yaşamsal bir tehdit oluşturmadığı halde belirtilerin şiddetinden ve yanlış yorumlanmasından dolayı korkunç bir hal alabilirler. Bir kez panik atak geçiren kişi çoğunlukla diğer atağı bekler. Atak sırasında yaşananlardan çok iki atak arası yaşanan gerginlik ve kaygı yaşamın işlevselliğini düşürebilir. Yeniden panik atak geçireceğinden korkan bir insan dışarı çıkmak istemeyebilir veya yalnız kalmaktan korkabilir. Bu sebeple pek çok sosyal faaliyetten kaçınabilir veya yapması gereken işleri erteleyebilir. Bunlar ve benzeri problemlerin çözülebilmesi için belirtilerin tespit edilmesi ve tedavi arayışına gidilmesi son derece önemli bir konudur.

Panik%20atak

 

Panik Atak Belirtileri

Panik atak belirtileri vücudumuzun tehlikeli bir durumla karşılaştığında verdiği bir tepki gibidir. Sempatik sinir sistemimiz aktive olur ve savaş ya da kaç tepkisi veririz. Panik atağın ortaya çıkması için herhangi bir durum olmasına gerek yoktur. Çoğunlukla işin korkutucu olan tarafı budur. Belirtiler bir anda ortaya çıkar ve yaklaşık 20-30 dakika sürer. Bazı durumlarda bu süre bir saati bulabilir. Atak bittikten sonra belirtiler ortadan kalksa bile vücudumuzda rahatsızlık hissi devam edebilir. Panik atak sırasında yaygın olarak görülen belirtiler şunlardır:

  • Göğüs bölgesinde ağrı ve sıkışma hissi,
  • Nefes almada ve yutkunmada güçlük,
  • Kalp atışlarının hızlanması
  • Sıcak basması
  • Üşüme, titreme
  • Terleme
  • Bulantı
  • Vücudun çeşitli bölgelerinde ağrı ve uyuşukluk hissi
  • Bayılacakmış veya ölecekmiş gibi hissetme
  • Gerçeklikten kopma

Tüm bu belirtileri bir anda yaşayan kişi kalp krizi geçirdiğini düşünebilir. Özellikle ilk kez atak yaşayan kişide bu durum çok daha sık görülür. Belirtilerin medikal bir temeli olup olmadığını netleştirmek için öncelikli olarak bir sağlık kuruluşuna başvurulması tavsiye edilir.

Panik Atak Nedenleri ve Risk Faktörleri

Panik atağın sebepleri ile ilgili pek çok teori ortaya atılmışsa da henüz net ve kesin bir bulguya ulaşılamamıştır. Yapılan araştırmalar bazı risk faktörlerinin panik atak gelişiminde etkisi olabileceğini belirtmektedir. Bu risk faktörleri; genetik yatkınlık, beyindeki hormanal dengesizlikler, yoğun stres ve kaygı, travmatik yaşam deneyimleri, sevilen birinin kaybı vb’dir.

Panik bozukluğu tanısı için herhangi bir laboratuvar testi olmamakla birlikte bazı temel kriterlerin olup olmamasına bakılır. Bu kriterler şunlardır:

  • Sık olarak tekrarlayan beklenmedik panik atakların meydana gelmesi
  • Ataklardan en az birinden sonraki süreç içerisinde en az 1 ve daha fazla atağın meydana gelebileceğine dair korku ve endişe duyulması
  • Korkunun kontrol kaybı, kalp krizi geçirme ve akli dengenin yitirilmesi gibi duygularla temellendirilmesi ve bu korku sonucunda atağı tetikleyebileceği düşünülen ortam ve davranışlardan kişinin kendini sakınması
  • Panik atağın altında yatan nedenin herhangi bir madde ya da ilaç kullanımı ile ilişkili olmaması
  • Panik atakların ortaya çıkış sebebinde herhangi bir organik tıbbi hastalık tespit edilememesi
  • Atakların ve ortaya çıkan belirtilerin diğer psikiyatrik bozukluklar ile açıklanamıyor olması

Panik Atak Tedavisi Nasıl Yapılır?

Panik bozukluğunun tedavisinde hem psikoterapi hem de çeşitli türde ilaçlar kullanılmaktadır. Psikoterapi aracılığıyla danışanların panik atakla ilgili daha çok bilgi ve farkındalık sahibi olması ve panik atak belirtileriyle karşılaştığında bu belirtileri doğru yorumlaması sağlanır. Panik ataklar sırasında kullanılabilecek bazı gevşeme ve nefes egzersizleri öğretilir. Panik sebebiyle uzak durulan pek çok faaliyet konusunda destek ve beceri kazandırılır. Online psikoterapiler de en az yüz yüze olan terapiler kadar etkililiği kanıtlanmış bilimsel bir tedavi yöntemidir. Panik bozukluğuna sahip olduğunuzu düşünüyorsanız hemen yenibenlik.com’a gelin ve alanında uzman psikoterapistlerimizden randevu alın.