Pazartesi Sendromu Nedir?

 

Pazartesi sendromu herhangi bir tanı kitabında yer almamakla birlikte çalışma ve eğitim hayatı içerisinde olan pek çok kişinin yakından bildiği bir durumdur. Tüm hafta boyunca çalışan çoğu insan iki günlük veya çoğu zaman tek günlük tatillerinde yeni haftanın stresini yaşayabilmekte ve huzursuz hissedebilmektedir. Özellikle pazar günü öğleden sonra başlayabilen bu durum pazartesi sabaha kadar sürebilmektedir. Çoğu zaman haftanın ilk çalışma günü stresli bir şekilde geçmektedir.

 

Staff G5b3b4f7f9 1280

 

Yukarıda anlatılan huzursuz ruh hali için her ne kadar pazartesi sendromu ismi kullanılsa da aslında bu sıkıntı en çok pazar günü hissedilmektedir. Ertesi gün ve hafta boyunca yapılacak işler bireyi sıkmakta ve negatif bir tutum sergilemesine sebep olabilmektedir. Bu sıkıntı sebebiyle yaşanan kısa süreli haftasonu tatili de gergin ve eğlencesiz bir şekilde geçmektedir.  İş insanlarıyla yapılan araştırmalar pazartesi sendromunun varlığını doğrular niteliktedir. Sevindik ve arkadaşları tarafından yapılan bir çalışmada çalışanların kaygı düzeylerinin pazartesi günlerinde diğer günlere oranla yüksek olduğu tespit edilmiştir (2014).

Pazartesi Sendromunu Azaltmak için Neler Yapabiliriz?

Pazartesi sendromu henüz  tanı kitaplarına girmese de araştırmalarla varlığı neredeyse kanıtlanmış bir durum. Bu sendromun hayatımıza olan etkisini azaltmak iş ve iş dışı yaşamımızı daha işlevsel hale getirecektir. Peki pazartesi sendromunu azaltmak için ne yapabilirsiniz?

  1. Pazar günleri çok geç kalkmayın. Hatta mümkünse güne yine erken başlayın ve kendiniz için özel bir zaman geçirmeye odaklanın. 
  2. Yapmanız gereken ev işi veya işle alakalı planlamalarınızı pazar gününe bırakmayın. Bu durum sizi daha çok strese sokacak ve bu stresle de yapmanız gereken işleri tamamlamakta zorluk yaşayabileceksiniz.
  3. Pazartesi günü evden çıkmadan 5 dakika önce kalkmayın. Gerekirse bir saat erken uyanın, kahvaltınızı yapın, duşunuzu alın. Yeni haftaya enerjik başlamanız için kendinize özel bir rutin belirleyin.
  4. Sevdiğiniz arkadaşlarınızla buluşmak için pazartesi akşamlarını değerlendirebilirsiniz.
  5. Hafta sonu rutinlerinizi hafta içinden çok farklı tutmayın. Arada çok fazla fark olması yeni haftaya geçişte işleri zorlaştırabilir.  

 

Kaynakça

Sevindik, C. S., Yılmaz, M. F., Erden, S. Ç., Kolat, E., & Akdeniz, M. (2014). Pazartesi Bir Sendrom mu?. Journal of Mood Disorders, 4(4), 152-6.