Romantik İlişkide Bağımlılık

 

Romantik olsun veya olmasın herhangi bir ilişkiye devam edebilmenin anahtarı o ilişkiye karşı geliştirilen bağlılıktır. İlişkimize ne kadar bağlıysak devamlılığını o kadar çok arzularız. Bunu en basitinden okul ve meslek seçiminde bile görebiliriz. Okulumuza ne kadar bağlıysak orada o kadar çok arkadaşlık geliştirmek isteriz. Benzer şekilde işimize ne kadar bağlıysak o kadar çalışmak ve başarılı olmak isteriz. Romantik ilişkilerde de ilişkimize bağlı olduğumuz kadar yatırım yapmak isteriz. Bu yatırımlar sonucunda daha çok bağlanırız ve ilişkimizin devamlılığını sağlamış oluruz. Bağlı olmak ilişkiyi ayakta tutarken bağımlı olmak son derece zararlı sonuçlar doğurabilir. Peki ilişkide bağlılıktan daha ziyade bağımlı olduğumuzu nasıl anlayabiliriz?

 

Anla%C5%9Fmazl%C4%B1k

 

Değersiz ve kötü hissettiğiniz hatta fiziksel şiddete uğradığınız ve bitirebilme imkanınız olduğu halde devam ettiğiniz ilişkileriniz oldu mu? Eğer buna cevabınız evetse partnerinizden çok bir ilişkide olmayı seviyor veya arzuluyor olabilirsiniz. Bu tıpkı zararlı bir madde kullanımı gibidir. Zararlı olduğunu bilirsiniz ama sonlandırmak dünyanın en zor işi gibi gelir. Faydalı ve iyi gelen taraflara odaklanır ve çevrenizi de buna inandırmaya çalışırsınız. Fakat ne yazık ki bağımlı bir ilişki sürdürülebilir değildir. Bir şekilde ilişki sürdürülebilse de içindeki insanları gün be gün tüketebilir. Partnerine bağımlı olan ve her ne olursa olsun ilişkisini sürdürmeye zorlayan kişi bir süre sonra kendini değersiz ve yetersiz hissedebilir. Bu duyguların yanı sıra pek çok farklı psikolojik rahatsızlıkla uğraşmak durumunda kalabilir.

Tüm bu olumsuz durumlardan dolayı bağımlı ilişkilenmeden kurtulmak hayati bir önem taşımaktadır. Böyle bir ilişkinin içindeyseniz bu ilişkiyi sağlıklı bir şekilde değerlendirmenizde yardımcı olabilecek bazı maddeleri sizler için hazırladık. İşte karşınızda çözüm önerileri:

1) İçinde bulunduğunuz ilişkinizi ve daha önceki ilişkilerinizi inceleyip benzerlik ve farklılıkları anlamaya çalışın.

 2) Partnerinizle ilişkiye başlamanızda ve sürdürmenizde etkili olan faktörleri bulun.

 3) Bir partnerinizin olmayışının sizde nasıl duygular uyandıracağını yine geçmişteki örneklere bakarak değerlendirin.

4) Romantik bir ilişkiyi olumlu yapan ve sonlandırmayı olumsuz yapan nedenleriniz varsa bunları detaylandırın.

 5) Değerli ve yeterli hissetmek için bir partnere ihtiyaç duyuyor olabilirsiniz. Romantik ilişki haricinde kendinizi değerli hissedeceğiniz farklı alanlar mutlaka vardır. Tek yapmanız gereken bu alanları ve kendinizi keşfetme konusunda istekli olmanız. Yeni bir benlik her zaman mümkündür.