Romantik İlişkilerde Ayrılık Sinyalleri

 

 

Yapılan araştırmalar romantik bir ilişkiyi sonlandırdıktan sonra yaşanan duygusal durum ile bağımlılıkla mücadele veya yas süreci arasında benzerlik olduğunu ortaya koymaktadır. Sevdiğiniz kişi sizin için bir alışkanlık veya daha da ötesi bir bağımlılık haline gelmiş olabilir. Böyle bir durumda ilişkinizin size zarar veriyor olduğunu görseniz bile sonlandırmakta zorluk çekebilirsiniz. Benzer şekilde romantik partnerinizden ayrılmak o kişiyi kaybetmekle eş değer olabilir. Bazen bu yas sürecini yaşamak istemediğiniz için ilişkinizi sürdürüyor olabilirsiniz. 

Divorce G82a58952e 1280

 

İlişkiniz sadece ikiniz arasında olmaktan çıkıp aileniz, arkadaşlarınız bu ilişkiye dahil olduysa veya çocuğunuz varsa bu ilişkiyi sonlandırma kararı çok daha karmaşık ve zorlu bir karar haline gelebilir. Ancak iyice çıkmaza girdiğinizi ve birbirinize zarar verdiğinizi düşünüyorsanız ayrılmak zor da olsa en doğru karar olabilir. 

Kendinizi sık sık ‘Bu ilişkiye çok emek verdim, devam etmeli miyim? Ayrılmalı mıyım?’ şeklinde düşünüyorken bulabilirsiniz. Gerçekten de emek sarf edilmiş bir ilişkiyi sürdürmek çok zor olabilir. Ancak öte yandan zararın neresinden dönülse kar da olabilir. İlişkinizde yaşadığınız bazı zorlayıcı durumlar ayrılık üzerine düşünmenizi gerektirebilir. Aşağıdaki sinyallerden bir yada bir kaçı ilişkinizde varsa ilişkinizi gözden geçirmeniz en doğrusu olabilir.

Ayrılık sinyalleri: 

1) Her konuşmanın sonunda tartışma veya kavga çıkıyorsa,

2) Taciz veya şiddete maruz kalıyorsanız,

3) Birbirinizle vakit geçirmekten hoşlanmıyor ve birbirinizden uzak durmaya çalışıyorsanız,

4) Kendinizi güvensiz hissediyor ve olumsuz bir durumun önüne geçmek için sürekli tetikte davranmak zorunda kalıyorsanız,

5) Aranızdaki sevgi ve saygı bağlarının koptuğunu ve ortak yaşamsal hedeflerinizin kalmadığını hissediyorsanız

İlişkinizi devam ettirmede zorlanıyor olabilirsiniz. Ayrılık kararı vermek çoğu zaman bir ilişkiyi sürdürmekten çok daha fazla enerji gerektirebilir. Ancak size zarar veren bir ilişkiyi devam ettirmeye zorlamak günün sonunda çok daha fazla yorgunluğa ve yalnızlığa sebep olacaktır. Bunun önüne geçebilmek için ilişkinizi sağlıklı bir şekilde değerlendirmelisiniz. Bunun için uzman psikolojik desteğe başvurmanız sürecinizi kolaylaştıracaktır.