Sosyal İzolasyon Şemasına sahipseniz kendinizi tüm dünyadan ve diğer insanlardan ayrıymış gibi hissedersiniz. Sebebini tam olarak tarif edemeseniz bile diğer insanlardan farklı olduğunuzu düşünürsünüz. Kendinizi bir grubun parçası veya bir gruba ait olarak hissetmezsiniz. İki kişiyi aşan topluluklarda kendinizi rahatsız hissedebilirsiniz. Sosyal izolasyon şeması, kusurluluk şeması ile birlikte, sosyal anksiyete bozukluğunun temel psikolojik dinamiklerinden biri olabilir.

Sosyal izolasyon şeması kendini nasıl gösterir?

  • Etrafınızdakilerle ilişkilerinizde farklılıkları abartıp, benzerlikleri azımsıyor olabilirsiniz. İnsanlarla birlikte olduğunuzda bile kendinizi yalnız hissediyor olabilirsiniz.
  • Okulda ve işyerinizde grup çalışmalarından kaçınıyor olabilirsiniz.
  • Grup ortamı içerisinde kendinizi ifade etmekte zorlanıyor olabilirsiniz. Yanlış bir şey yapmaktan veya söylemekten çekiniyor olabilirsiniz. Yeni insanlarla tanışmak, günlük sohbetlere dahil olmak sizin için oldukça zor olabilir.
  • Yalnızca arkadaşlarınızla ve ailenizle zaman geçirmeyi tercih ediyor olabilirsiniz.
  • Bulunduğunuz ortama uyum göstermek için ortamdaki çoğunluk nasıl davranıyorsa öyle davnıyor olabilirsiniz.
  • Başka insanların sizin hakkınızda bu yüzden kötü düşüneceğine inandığınız için varoluşunuzun bazı yönlerini hiç kabul edemiyor olabilirsiniz (örneğin utangaç olmak, korkak olmak, duygusal olmak vb.).

Sosyal izolasyon şemasında bazı mümkün geçmiş senaryolar şöyle olabilir:

  • Boy, kilo, etnik köken gibi bir farklılığınız sebebiyle akranlarınız tarafından sizinle dalga geçilmesi veya bu durum nedeni ile dışlanmak
  • Bulunduğunuz sosyal çevreden farklı bir yaşama sahip olmak (örneğin yaşadığınız mahalledeki insanlardan farklı bir aile ortamına sahip olmak gibi)
  • Ebeveyninizde sosyal izolasyon şeması olması ile beraber toplumdan soyutlanma yaşamak

Tüm bu ve benzeri senaryolar sosyal izolasyon şemasını ortaya çıkarabilir. Ek olarak, şemalar en berrak hakkerini ilişkilerde göstermesine rağmen sosyal izolasyon şeması daha çok topluluklarla ilişkinizle ilgili olduğu için ilişkilerinize ikincil olarak yansır. Çok sosyal partner seçimleri görülebilir, ancak zamanla kişi bu denli sosyal bir yaşama uyum gösteremeyeceği için sorunlar yaşanabilir. Yine, kişi toplum tarafından kabul edilebilirliğini artırmak için çok saygın ve herkesçe kabul görmüş özelliklere sahip eşler seçebilir, veya onlardan etkilenebilir.

Tüm bunlar sizin için tanıdıksa ve tek başınıza çözüm bulmakta zorlanıyorsanız online şema terapi desteği alabilirsiniz.

 Sosyal Izolasyon