STRES YÖNETİMİ

Kişilerin üzerinde baskı oluşturan her türlü fiziksel ve psikolojik faktör strestir. Bu faktörler; ısı, ışık ve hava değişimi ya da iklimsel değişimler gibi oldukça somut şeyler olabileceği gibi; evlenme, boşanma, terfi almak gibi nispeten soyut sebepler de olabilir. Belli başlı stres faktörlerini şöyle sıralayabiliriz:

  • Vardiyalı çalışma
  • Uzun çalışma saatleri
  • İletişim sorunları
  • Yoğun rekabet ortamı
  • Kayıp ve yas
  • Kişinin hayatını etkileyecek herhangi bir değişiklik

Stres tepkisi çok doğal bir reaksiyonudur. Belirli bir seviyeye kadar olan stres bizim için gerekli olmasına rağmen bu seviye aşıldıkça insanlar farklı tepkiler göstermeye başlarlar. Bu belirtiler farklı formlarda görülebilir. 

  • Fiziksel belirtiler: Gerginlik, mide ağrıları,baş ağrıları, sırt ağrıları, yoğun kalp çarpıntıları fiziksel belirtilerin bazılarıdır.
  • Psikolojik belirtiler: Agresif tavırlar, tahammülün azalması ve toleransın düşmesi, uyku ve iştahta değişiklikler ise psikolojik belirtiler arasındadır.

Özellikle iştah değişimleri stresle yakın ilişki içindedir. Birçok kişi farkında olmadan strese bağlı iştah değişiklikleri nedeniyle kilo alabilir veya kilo verebilir. Gözle görülür olan bu değişim kişiyi daha fazla strese itebilir.

Strese karşı neler yapabiliriz?

Günü planlamak hem mevcut görevlerimiz derli toplu bir hale getirerek zaman bölümü yapmayı kolaylaştırır hem de arta kalan zaman da daha verimli dinlenmemizi sağlar. Çalışma ve dinlenme zamanlarını birbirinden ayırmak enerjimizi zinde tutar.

Çok fazla sorumluluk almamak kendimizi stresten korumak için önemlidir, yetimizin ötesinde görev almak stresi artırır, dinlenecek zamanı azaltır.

Sevdiklerimize zaman ayırmak

Sevdiklerimizle zaman geçirip sağlıklı iletişim kurmak stresle baş etmemizi kolaylaştırır. İşlevsel bir aile ilişkisi, özenli bir romantik partner veya güvenilir bir dost strese karşı birer koruyucu faktör olarak görev alabilirler.

Hobi edinmek

Stresin olduğu dönemlerde nefes alacak bir liman sağlamaları hobileri stresin tam karşısına yerleştiriyor. Keyif alınan ve zihinsel olarak sizi rahatlatan bir hobinin faydasını stresli dönemlerinizde muhakkak göreceksiniz.

Meditasyon

Uzun süreli stresle zaman geçiren kişilerin bedenleri de kaskatı bir hale gelebilir. Yani hem beden hem de zihin daimi olarak bir panik halinde olabilir. Bu durumda stresin fiziksel yüzü de kendini gösterir; örneğin sırt ağrıları, mide ağrıları veya baş ağrıları gibi. Gevşeme egzersizleri, yoga ve meditasyon hem zihninize hem de bedeninize nefes aldırabilir. Stresten uzak bir yaşam sürmek pek çok kişi için mümkün değil. Bu sebeple stresi nasıl kontrol edebileceğimizi öğrenmek çok faydalı olacaktır.

 Stress