Yakınlık Korkusu Nedir?

Yakınlık korkusu, sadece hayatınızdaki diğer kişilere yakın olmak istememek değildir. Aksine, daha çok savunmasız hissetmekten kaynaklanan bir sorundur. Yakınlık korkusu olan insanlar, geçmişlerinde başkalarına tamamen açılmalarını, güvenmelerini ve yaslanmalarını engelleyen ihmal, travma ya da istismar yaşamış olabilirler.

Çoğu zaman, herhangi bir biçimde başkalarına yakın olma korkusu, işler çok duygusallaşmadan önce ilişkiyi sabote etmeye yol açar. Sabotajın kendini çeşitli işaretlerle gösterebilir. Bu işaretler şunlardır;

-Mükemmeliyetçilik

-Birden fazla kişiyle flört etmek

-Kişinin ihtiyaçlarını belirtmede zorluk yaşaması

-Fiziksel temasta zorlanmak

-Özgüven sorunları

Yakınlık sorunları ile nasıl mücadele edilir?

Yakınlık sorunlarınız ile tek başınıza başa çıkmak zorunda değilsiniz. Kimi zaman korkular ile kişi tek başına yüzleşebilir, ancak eğer durum böyle değilse bir uzman desteği almak da son derece faydalı olabilir. Korkularınızın geçmişte yaşadığınız önemli bir travmadan veya mevcut başka bir psikolojik rahatsızlığınızdan kaynaklı olduğunu düşünüyorsanız uzun vadeli ve bağ kurabildiğiniz bir terapi süreci eşliğinde başka tür bir ilişkiyi deneyimleyebilirsiniz. Bu yeni ilişki biçimi ilerleyen süreçteki ilişkileriniz için de rol model olabilir.

 Yakınlık