Yıkıcı Bozukluklar, Dürtü-Denetim ve Davranım Bozuklukları Nelerdir?

 

Toplum tarafından kötü ve orunlu davranışlar olarak adlandırılan pek çok davranış Yıkıcı Bozukluklar, Dürtü-Denetim ve Davranım Bozukluklar kategorisi altındaki bozukluklar ile ilişkili olabilmektedir. Bu davranışlarla çalışan uzmanlar hastalarını olumsuz bir şekilde etiketleme yapmadan hastalığın ortaya çıkış serüveni ve tedavisi ile ilgilenirler. Dolayısıyla bu bozukluklara sahip kişiler mutlaka bir uzmana yönlendirilmelidir. Çünkü tedavisi yapılmayan bu bozukluklar kişinin hayatında son derece sorunlu durumlara sebep olmaktadır. Bu davranışlar yasadışı durumlara sebep olabilmekte ve kişiye adli süreçler yaşatmaktadır. 

Dürtükontrolbozukluk

 

Yıkıcı Bozukluklar, Dürtü-Denetim ve Davranım Bozukluklarının tamamının kökenleri çocukluk ve ergenlik dönemlerine dayanmaktadır. Ayrıca bu bozukluklar çoğunlukla erkeklerde görülmektedir. Yıkıcı Bozukluklar, Dürtü-Denetim ve Davranım Bozuklukları şunlardır:

1) Davranım Bozukluğu: Çocuklarda görülen bu bozuklukta çocuk toplumsal kurallara uymaz ve başkalarının haklarını tanımaz. Davranım bozukluğunun bir başka türünde topluma yararlı olabilecek duyguların sınırlı olduğu bir tablo görülür. Çocuk topluma karşı duyarsız ve ve yıkıcı davranışlarda bulunur ve bunlardan dolayı suçluluk ve pişmanlık duymaz.

2) Karşıt Olma Karşı Gelme Bozukluğu: Davranım bozukluğundan bir önceki durum olarak yine çocuklarda görülür. En az 6 ay süreyle çocuklar karşı gelme davranışlarında bulunurlar. 

3) Aralıklı Patlayıcı Bozukluk: Herhangi bir belirlenmiş bozuklukları olmamakla birlikte bu kişiler aniden ortaya çıkan saldırgan davranışlarını ortaya koydukları dönemler yaşarlar. Bu süreçte kendilerine ve çevrelerine zarar verebilirler. 

4) Kleptomani: Çalma hastalığı olarak bilinen bu bozuklukta hastalar ihtiyaç duymadıkları eşyaları çalmakta güçlü bir dürtüsel istek duyarlar. Çoğunlukla bu çalma davranışından sonra rahatsız olsalar da aynı davranışı sürdürmeya devam ederler. 

5) Piromani: Yangın çıkarma hastalığıdır. Kleptomanidekine benzer şekilde bu davranış olana kadar gerilme yaşayan kişiler yangın çıkardıktan sonra son derece rahatlarlar. Bu gerilme ve rahatlama durumu bu davranışların tekrar etmesine sebep olmaktadır. 

6) Antisosyal Kişilik Bozukluğu: Topluma ve diğer kişilere yönelik sorumsuz ve suç teşkil eden davranışlar, kişinin yaptıklarından pişman olmaması ve suçluluk duymaması bu bozukluğa sahip olan kişilerde görülen tutum ve davranışlardır. Suç işleyen ve tekrarlı bir şekilde bu davranışları gerçekleştiren kişilerin çoğunluğu antisosyal kişilik bozukluğuna sahiptir.